A- A+
Μείωση 30% στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών για όσους έχασαν εισοδήματα λόγω κρίσης
Μείωση των μηνιαίων δόσεων έως και 30% σε όλα τα στεγαστικά δάνεια που αποπληρώνουν όσοι έχουν υποστεί από το 2009 και εντεύθεν εισοδηματικές απώλειες, προβλέπει το σχέδιο των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που έχει προταθεί από τις τράπεζες στην εγχώρια νομισματική αρχή και στην τρόικα, προβλέπει ότι δικαίωμα ρύθμισης με μείωση της μηνιαίας δόσης κατά 30% θα έχουν όσοι υπέστησαν μείωση στα εισοδήματά τους τα τελευταία τρία χρόνια, ανεξάρτητα από το αν το δάνειό τους είναι ενήμερο ή όχι.

Το μόνο που απομένει για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής είναι η νομοθέτησή της από την κυβέρνηση, μετά από το «ΟΚ» των διεθνών δανειστών της χώρας, οι οποίοι βάζουν στο «τραπέζι» τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης.

Πώς θα μειωθεί η δόση

Τραπεζικές πηγές που έχουν γνώση του θέματος και συμμετέχουν στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) υπογραμμίζουν ότι η μηνιαία δόση στα στεγαστικά δάνεια θα μειώνεται κατά 30% ως εξής:

Θα επιμηκύνεται η διάρκεια του δανείου από 3 έως και 5 έτη και ο πελάτης σε αυτήν την περίοδο θα καταβάλει μόνο τους τόκους και το εκείνο το μέρος του κεφαλαίου που θα επιτρέπει τη συνολική μείωση της μηνιαίας του δόσης κατά 30%.

Μετά τη λήξη της 3ετίας ή της 5ετίας, θα υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου.

Ωστόσο, με τη ρύθμιση αυτή δεν θα μπορεί η τράπεζα να μεταβάλλει μονομερώς το επιτόκιο του δανείου, όπως συμβαίνει σήμερα με τις υπόλοιπες αναχρηματοδοτήσεις.

Άρα όσοι έχουν εξασφαλίσει χαμηλό επιτόκιο από τις προσφορές που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια, θα μπορούν να ρυθμίζουν με τον παραπάνω τρόπο το δάνειο, χωρίς να διακινδυνεύσουν ότι θα χάσουν τους προνομιακούς όρους.