A- A+
DJ: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο δανείου της Κύπρου από τη Ρωσία
Ξεθωριάζουν οι ελπίδες η Κύπρος να καταφέρει να εξασφαλίσει ένα δάνειο πολλών δισ. ευρώ από τη Ρωσία, ανέφεραν στο Dow Jones Newswires δύο πηγές, προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, επικαλούμενο δημοσίευμα του πρακτορείου, το γεγονός αυτό καθιστά πιθανότερη την προσφυγή της χώρας στην Ευρώπη και το ΔΝΤ για τα απαιτούμενα κεφάλαια που θα τη βοηθήσουν να ενισχύσει το δοκιμαζόμενο τραπεζικό της κλάδο και τα δημόσια οικονομικά της.

Νωρίτερα το τρέχον έτος, η Κύπρος ζήτησε δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία με στόχο να στηρίξει τον τραπεζικό της κλάδο απέναντι σε ένα κεφαλαιακό έλλειμμα άνω των 2 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η χώρα καλείται παράλληλα να «σφραγίσει» ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει ξεπεράσει τους αρχικούς υπολογισμούς και αναμένεται τώρα να αγγίξει το 4,5% του ΑΕΠ.

Αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια δήλωσε «πάρα πολύ ανήσυχος» για το αν το δάνειο θα καταφέρει να προχωρήσει λόγω των φόβων στη Μόσχα για την ικανότητα της Κύπρου να αποπληρώσει τις οφειλές της στο μέλλον.

Ένας άλλος αξιωματούχος, που ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις επικαλέστηκε δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία πως ένα νέο δάνειο θα ωθήσει τα συνολικά δάνεια της Ρωσίας προς την Κύπρο σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα για μια τόσο μικρή χώρα.

«Είναι μεγάλο ρίσκο να αναλάβει κανείς για ένα κράτος με πληθυσμό κάτω του 1 εκατομμυρίου ατόμων» είπε ο αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι «θα αποτελούσε πολύ μεγάλη έκπληξη αν το δάνειο προχωρούσε».