A- A+
Ενιαίος συντελεστής για ελεύθερους επαγγελματίες - Καταργείται το αφορολόγητο
Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων, αλλά και των μισθωτών και συνταξιούχων φέρνει το νέο νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει «Το Βήμα», η πιο σημαντική αλλαγή είναι η καθιέρωση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή στα πρότυπα των επιχειρήσεων που θα επιβαρύνει το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτό σημαίνει ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και φορολόγηση με έναν ενιαίο συντελεστή 20% - 25% επί του συνόλου των καθαρών κερδών.

Αρα τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα ούτε θα αθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου ούτε θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που ισχύει.

Απλοποίηση συστήματος

Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για εξορθολογισμό του του φορολογικού συστήματος.

«Για να χτυπήσουμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Σκοπός της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης είναι να φτιαχτεί ένα σύστημα απλό, μόνιμο και κυρίως ένα σύστημα που θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη και θα κλείσει τις τρύπες του υφιστάμενου διάτρητου φορολογικού συστήματος».

Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις (ομόρρυθμες, ετερρόρυθμες κτλ.) θα φορολογούνται με βάση έναν ενιαίο εταιρικό φόρο ο οποίος θα μειωθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί σε δεύτερη φάση ο ενιαίος συντελεστής, εφόσον η Τρόικα το δεχθεί, να μειωθεί στο 15%.

Επίσης, όλη η επιχειρηματικη δραστηριότητα θα φορολογείται με βαση βιβλία και τα στοιχεία.Αυτό θα οδηγήσει σε αυτόματη κατάρηγηση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος ή άλλων αυτοτελών φορολογιών.

Λιγότερα κλιμάκια

Σε ό,τι αφορά τη φορολογική κλίμακα, ο στόχος είναι να υπάρξει πλήρης αλλαγή με λιγότερα κλιμάκια και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές ειδικά για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, δηλαδή για εκείνα που είναι άνω των 100.000 ευρώ.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα όχι μόνο από τις αλλαγές στη φορολογία αλλά κυρίως από την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Αυτό θα επιτευχθεί όπως λένε στην Καραγεώργη Σερβίας από εκτεταμένες διασταυρώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα.