A- A+
Fitch: Η επιμήκυνση θα μειώσει αυτόματα το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Την εκτίμηση ότι μία συμφωνία για οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από την επόμενη Σύνοδο της ΕΕ τον Οκτώβριο, θα μειώσει το ρίσκο εξόδου από την ευρωζώνη, διατυπώνει η Fitch Ratings.

Σε έκθεσή του, ο David Riley, γενικός διευθυντής του οίκου αξιολόγησης σημειώνει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει μια χρονική παράταση προκειμένου να επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά.

«Μια συμφωνία για οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ τον Οκτώβριο, θα μειώσει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας ή μιας δεύτερης χρεοκοπίας» τονίζει ο ίδιος στο report.

Η ανάλυση του οίκου επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ευρωπαϊκές αρχές το Σεπτέμβριο για τη λύση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, υποστηρίζουν την μακροπρόθεσμη επιβίωση της ευρωζώνης, αλλά από τη στιγμή που μια σταθερή λύση είναι αβέβαιη, η όποια επίλυση του ζητήματος έρθει, δεν θα είναι άμεση.

Η Fitch Ratings αναφέρει ότι η δέσμευση της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων σε απεριόριστα μεγέθη, η πρόταση της Κομισιόν για μια τραπεζική αρχή και η έγκριση του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης από το γερμανικό ανώτατο δικαστήριο, όλα έχουν στόχο να αποφύγουν το υψηλά οικονομικό και πολιτικό κόστος από τη διάσπαση της ευρωζώνης.

«Αυτές οι κινήσεις ενισχύουν τη θέση μας ότι η ευρωζώνη θα επιβιώσει», αναφέρει το report. Ωστόσο, συνεχίζει, το πολιτικό και εκτελεστικό ρίσκο παραμένε υψηλό.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί αυτό το μήνα, η επίλυση της κρίσης είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη κα οποιαδήποτε επίλυση δεν θα είναι γρήγορη.