A- A+
Ποιοι και πώς θα λάβουν επίδομα θέρμανσης για την αγορά πετρελαίου το χειμώνα
Αυτόματα, μετά την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, θα πληροφορούνται τα νοικοκυριά αν δικαιούνται επίδομα για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Η διαδικασία και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος.

Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα», οι πολίτες μετά την αίτησή τους θα ενημερώνονται αυτόματα για το αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου ύψους περίπου 332 ευρώ ανά χίλια λίτρα πετρελαίου.

Στη συνέχεια και μόλις λάβουν το «πράσινο» φως από το υπουργείο Οικονομικών ότι πληρούν τα εισοδηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, θα τους γνωστοποιείται ένας κωδικός αριθμός πρωτοκόλλου που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό των λίτρων για τα οποία δικαιούνται να λάβουν επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή δεν θα γίνει στο 100% του κίνησης, αλλά στο 80%. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΦΚ στο θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο και όχι στα 412 ευρώ που είναι σήμερα ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης.

Το ύψος της επιστροφής

Πέρυσι, ο μειωμένος ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Κατά συνέπεια, το υπουργείο Οικονομικών θα επιστρέφει στα 1.000 λίτρα τη διαφορά (330 - 60 =270 ευρώ) συν ΦΠΑ 23%, δηλαδή συνολικά περίπου 332 ευρώ στα χίλια λίτρα ή 0,32 ευρώ το λίτρο.

Πως θα επιστρέφεται όμως αυτό το ποσό; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι πολίτες όταν θα καλούν την εταιρεία που θα τους προμηθεύσει με το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους θα της γνωστοποιούν τον ειδικό αριθμό πρωτοκόλλου που τους έχει χορηγήσει η ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ.

Στη συνέχεια θα πληρώνουν το πετρέλαιο με το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δηλαδή με τα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα συν ΦΠΑ και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τη διαφορά του φόρου το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που τον έχει αναγράψει στην αρχική αίτηση επιστροφής.

Τα κριτήρια επιλογής

Η επιλογή για το αν κάποιος δικαιούται ή όχι επιστροφή φόρου θα γίνεται κυρίως με εισοδηματικό κριτήρια που για οικογένεια χωρίς παιδιά θα είναι περίπου 15.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν παιδιά υπάρχει πρόταση το κριτήριο να αυξάνεται 5.000 ευρώ ανά κάθε παιδί.

Οσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα δικαιούνται επιδότηση.

Επιπλέον και σε συνδυασμός με το εισοδηματικό κριτήριο, επίδομα θα λαμβάνουν όσοι έχουν πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε 4 γεωγραφικές ζώνες μέσω των οποίων θα καθοριστούν τα λίτρα πετρελαίου για τα οποία θα δίνεται επιστροφή φόρου.

Διαφορετική ανώτερη κατανάλωση θα θεσπιστεί για όσους ανήκουν στην Α΄ ζώνη (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα και Δράμα) και διαφορετική για εκείνους που ζουν στην Β' ζώνη (Υπόλοιποι νομοί Μακεδονίας, Θράκη, Ηπειρο, Θεσσαλία, Ευρυτανία και Αρκαδία) ή τη Γ΄ ζώνη (Υπόλοιποι νομοί Στερεάς Ελλάδας, Κορινθίας, Ηλείας) ή τέλος στη Δ΄ζώνη (Αχαΐα, Λακωνία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Νησιωτική Ελλάδα).

Τέλος, υπάρχει εισήγηση να εξαιρούνται από την επιστροφή φόρου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων 6 στους 10 δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα κάτω από 7.500 ευρώ το χρόνο.

Αντίθετα κανονικά θα υπάρξει πρόβλεψη για επιστροφή φόρου σε μισθωτούς, συνταξιούχους και οι αγρότες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έως το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα κριτήρια και το πως θα δίνεται η επιστροφή φόρου σε όλους τους δικαιούχους.