A- A+
Χαμηλότερες τιμές έως και 48% στα δίδακτρα των φροντιστηρίων έφερε η κρίση
Με σημαντικά μειωμένες τιμές σε σχέση με πέρυσι ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών. Πόσο έπεσαν τα δίδακτρα και πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η δειγματοληψία προέρχεται από τα στοιχεία τιμών τιμοκαταλόγου τα οποία αποστέλλονται από τα ίδια τα φροντιστήρια και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου: //app.gge.gov.gr/.

Στην επεξεργασία των στοιχείων δεν έχουν συμπεριληφθεί τυχόν οριζόντιες εκπτώσεις ή ειδικές προσφορές σε κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι κλπ).

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν τα εξής:

1. Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης

Σύμφωνα με δειγματοληψία της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς διαπιστώθηκαν αρκετές μειώσεις στις τιμές των φροντιστηρίων της μέσης εκπαίδευσης σε σύγκριση με πέρυσι που φτάνουν μέχρι και το -48%.

Συγκεκριμένα, στο 68% του δείγματος καταγράφηκαν αρνητικές μεταβολές σε σύγκριση με πέρσι, στο 27% οι τιμές παρέμειναν σταθερές και μόλις στο 5% καταγράφηκαν κάποιες μικρές ανατιμήσεις.

Η μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -11,2%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.

2. Φροντιστήρια ξένων γλωσσών

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα Φροντιστήρια ξένων γλωσσών όπου καταγράφηκαν μειώσεις στις τιμές των διδάκτρων των αγγλικών που αγγίζουν το -43%.

Συγκεκριμένα, στο 31% του δείγματος καταγράφηκαν αρνητικές μεταβολές σε σύγκριση με πέρσι, στο 66% οι τιμές παρέμειναν σταθερές και μόλις στο 3% καταγράφηκαν μικρές ανατιμήσεις.

Η μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -2,8%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται και εδώ στις πρώτες τάξεις ενώ σε ακόμα μικρότερες τάξεις μάλιστα (πχ νηπιακές) υπάρχουν προσφορές ακόμα και δωρεάν.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι περισσότερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στα λεγόμενα συνοικιακά φροντιστήρια, σε αντίθεση με επώνυμες αλυσίδες φροντιστηρίων στις οποίες οι τιμές τιμοκαταλόγου παρέμειναν αμετάβλητες.