A- A+
Visa Europe: Σοβαρή η μείωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα
Σημαντική μείωση κατέγραψε και στο β΄ τρίμηνο του έτους η κατανάλωση στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Visa Europe. Ανάλογες τάσεις και στον υπόλοιπο Νότο - Άνοδος των δαπανών στη Γερμανία.

Η καταναλωτική δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε κατά το δεύτερο τρίμηνο (Q2) του 2012 σημειώνοντας πτώση -2.3% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Σύμφωνα με τη Visa, οι χώρες οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης συνέχισαν να καταγράφουν μείωση καταναλωτικής δαπάνης.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σημείωσε ιδιαίτερα σοβαρή μείωση στη κατανάλωση, ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κατέγραψαν αισθητή πτώση της καταναλωτικής δαπάνης κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Πρόκειται για συνέχεια της τάσης του πρώτου τριμήνου, όπου η δαπάνη είχε σημειώσει πτώση κατά -0.2% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν ταχεία μείωση της καταναλωτικής δαπάνης σε 27 κράτη-μέλη.

Τα στοιχεία της ΕΕ

Παρά τη συνολική μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι 14 χώρες κατέγραψαν αύξηση στη δαπάνη σε ετήσια βάση.

Ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η δαπάνη αυξήθηκε κατά 0.4%.

Η Ανατολική Ευρώπη συνέχισε να είναι η πηγή των ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης, με τις Λετονία, Λιθουανία και Σλοβενία να καταγράφουν διψήφια ποσοστά.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ύφεσης, η Ιταλία (-7.0%), η Ισπανία (-3.8%) και η Αγγλία (-4.7%) κατέγραψαν χαρακτηριστική επιδείνωση των τάσεων της καταναλωτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα η Γαλλία το δεύτερο τρίμηνο του 2012 κατέγραψε μείωση κατά -1.0% σε ετήσια βάση.

Η γενικότερη ύφεση στην κατανάλωση των νοικοκυριών που έχει παρατηρηθεί σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό με μια παρόμοια τάση που κατέγραψε το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Τα προκαταρτικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 υποδεικνύουν πτώση του ΑΕΠ κατά -0.2% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας την πρώτη μείωση τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Ο Philip Symes, Chief Financial Officer της Visa Europe δήλωσε:

«Η καταναλωτική δαπάνη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέγραψε αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ενώ δυναμική ανάπτυξη σημείωσαν αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τα συγκρατημένα επίπεδα δαπάνης σε αρκετές μεγάλες οικονομίες όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Αγγλία. Επίσης, η συρρίκνωση των δαπανών που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο σε ολόκληρη την Ευρώπη, επιταχύνθηκε και το δεύτερο τρίμηνο».