A- A+
Τα χρωστούμενα από τις προνομιούχες μετοχές ζητά από τις τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών
Την αποπληρωμή των οφειλών τους από το «πακέτο Αλογοσκούφη», μέσω του οποίου έλαβαν περί τα 5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, ζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έκαναν αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να καταβάλουν στο δημόσιο ετήσια σταθερή απόδοση επί των προνομιούχων μετοχών που εκδόθηκαν υπέρ του δημοσίου.

Βάση της ελληνικής νομοθεσίας το κόστος χρήσης αυτού του μέτρου ανέρχεται σε 10% επί επί του εισφερόμενου κεφαλαίου, το οποίο ωστόσο μετά την πρώτη χρονιά οι τράπεζες σταμάτησαν να καταβάλλουν επικαλούμενες τις ζημιές που κατέγραφαν.

«Με την αποδοχή της σχετικής γνωμοδότησης, επιβεβαιώνεται η υποχρέωση καταβολής στο Δημόσιο Ταμείο των σχετικών χρηματικών ποσών από τα πιστωτικά ιδρύματα» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Με δεδομένο ότι το ύψος της βοήθειας που έχουν λάβει οι τράπεζες ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, το ετήσιο κόστος χρήσης της διαμορφώνεται σε 500 εκατ. ευρώ.