A- A+
Φόρος αντί «πόθεν έσχες» για όσους έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό
Σχέδια επιβολής ενός χαμηλού κατ΄ αποκοπήν φόρου σε όσους εξήγαγαν καταθέσεις στο εξωτερικό, επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τον επαναπατρισμό ενός μεγάλου μέρους του.

Όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, το κράτος θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους εξήγαγαν χρήματα εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος να τα επαναπατρίσουν, γλιτώνοντας ελέγχους τύπου «πόθεν έσχες».

Δηλαδή αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να δικαιολογήσει τις καταθέσεις του, πληρώνοντας το φόρο που εκτιμάται ότι θα ανέρχεται λίγο χαμηλότερα του 10% επί των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων, θα γλυτώνει τους ελέγχους αυτούς.

Τα κίνητρα

Η καθυστέρηση υπογραφής της συμφωνίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων με την Ελβετία, αλλά και η βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα διεθνώς, που απομακρύνει τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, καθιστούν απαραίτητη τη δημιουργία ενός προγράμματος επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Σημαντικό κίνητρο για την επιστροφή καταθέσεων επί ...ελληνικού εδάφους αποτελούν και τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, παρά την πτώση τους το τελευταίο δίμηνο.

Έτσι, εκτός από τη φορολογική αμνηστία, οι καταθέτες σε περίπτωση που επιλέξουν να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» ένα υψηλό επιτόκιο, πριν υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, η οποία τοποθετείται τέλος του 2012 – αρχές του 2013.