A- A+
Moody’s: Θα υποβαθμίσουμε τις τράπεζες αν υπάρξει γενικό «κούρεμα» δανείων
Με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών προειδοποιεί η Moody’s, στην περίπτωση που υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για «κούρεμα» στα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναδιάρθρωση των δανείων όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα αποτελέσει credit negative για τις τράπεζες της χώρας.

Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της Moody’s, η πρόταση αυτή, όπως παρουσιάστηκε σε επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα προς τον επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, θα δημιουργούσε ηθικό κίνδυνο για τους δανειολήπτες και θα απέκρυπτε το πραγματικό μέγεθος της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού (asset quality) των τραπεζών.

Οι καθυστερήσεις

Η πρόταση αναδεικνύει την μειωμένη δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων των δανειοληπτών, αναφέρει η Moody’, σημειώνοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύστημα, αυξήθηκε στο 18,7% του συνόλου των δανείων, στο α΄ τρίμηνο του 2012.

«Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία των αρχών για τα NPL’s και αυτά των τραπεζών μεμονωμένα, υποτιμούν την πλήρη έκταση της επιδείνωσης του asset quality, καθώς δεν περιλαμβάνουν και την άνοδο στον αριθμό των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν», τονίζει η Moody’s.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τη μείωση των μηνιαίων δόσεων για τους δανειολήπτες με μειωμένα εισοδήματα, «αλλά θα δημιουργούσε μεγαλύτερο ηθικό κίνδυνο, εκθέτοντας περαιτέρω το ήδη φτωχό asset quality των ελληνικών τραπεζών», επισημαίνει ο οίκος.

Υπογράμμισε τέλος ότι η πρόταση θα καθυστερήσει την διαπίστωση του μεγέθους των απομειώσεων των τραπεζών, καθώς η Moody’s θεωρεί τα δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν ως προάγγελους μελλοντικών ζημιών από δάνεια.