A- A+
Παγκόσμια επένδυση αξίας 100 εκατ. δολαρίων στους υδάτινους πόρους από την HSBC
Ο Πρόεδρος του Ομίλου της HSBC, κ. Douglas Flint, ανακοίνωσε την έναρξη του HSBC Water Programme, ενός πενταετούς προγράμματος ύψους 100 εκατ. δολαρίων σε συνεργασία με τις WWF, WaterAid και Earthwatch.

Σκοπός του είναι η αντιμετώπιση των κινδύνων στις λεκάνες απορροής ποταμών, την παροχή νερού και βελτιωμένων συνθηκών υγιεινής σε περισσότερο από 1 εκ. ανθρώπους και την ενημέρωση για την παγκόσμια πρωτοβουλία για το Νερό.

Η ανακοίνωση ακολούθησε τη δημοσίευση μιας νέας έκθεσης από την Frontier Economics για λογαριασμό της HSBC, η οποία αποκαλύπτει ότι μέχρι το 2050 οι 10 μεγαλύτερες -βάση πληθυσμού - λεκάνες απορροής ποταμών, αναμένεται να δημιουργήσουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ – ένα νούμερο που ξεπερνά τα μελλοντικά έσοδα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας μαζί – και που αποτελεί μια τεράστια αύξηση από το 10% που παράγουν σήμερα.

Ωστόσο, η έκθεση προβλέπει επίσης ότι μέχρι το 2050, αν δεν ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η κατανάλωση νερού σε επτά από τις 10 λεκάνες θα γίνει μη-διατηρήσιμη και θα αντιμετωπίσουν σημαντική έως σοβαρή έλλειψη νερού, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον το 30% των πόρων τους θα αποστραγγιστεί.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ στις λεκάνες απορροής να μην πραγματοποιηθεί. Επιπλέον, το περιβάλλον των οικοσυστημάτων που φιλοξενεί το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, μπορεί να αντιμετωπίσει μόνιμη ζημιά που θα επηρεάσει την ικανότητα των κοινοτήτων και των επιχειρήσεων να επιζήσουν.

Ο κ. Flint δήλωσε:

«Η έκθεση αναδεικνύει ένα ισχυρό και εύλογο οικονομικό κίνητρο για τη βελτίωση της παρεχόμενης πρόσβασης σε καθαρό νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, σε μια χρονική περίοδο που η συνολική βοήθεια στους δύο παραπάνω τομείς έχει μειωθεί. Το HSBC Water Programme θα ωφελήσει τις κοινότητες που το έχουν ανάγκη και θα δώσει τη δυνατότητα στις οικονομίες τους να αναπτυχθούν».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος η HSBC θα μοιραστεί τα ευρήματα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της παγκόσμιας κατανόησης και στη βελτίωση της πρακτικής μεταξύ ΜΚΟ, φορέων άσκησης πολιτικής και επιχειρήσεων ενώ επίσης θα προτρέπει τους υπαλλήλους της να ασχολούνται με το πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε και ο Simon Martin, Head of Group Corporate Sustainability «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επενδύει στη δημιουργία σχέσεων με μερικές από τις πιο αξιοσέβαστες ΜΚΟ παγκοσμίως προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα τα οποία θα ωφελήσουν τις κοινότητες και επίσης θα προάγουν ένα υγειές περιβάλλον για την ανάπτυξη των εταιρειών.

Διδασκόμαστε ταπεινοφροσύνη όταν μαθαίνουμε για τα οφέλη που οι κοινότητες έχουν ήδη αποκομίσει ως αποτέλεσμα της σπουδαίας δουλειάς που κάνουν οι Earthwatch, WaterAid και WWF – κάποια από τα οποία έχουν επιτευχτεί μέσω προγενέστερων συνεργασιών της HSBC.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για εμάς να δώσουμε την ευκαιρία στους υπαλλήλους μας να ασχοληθούν με το πρόγραμμα και να προσφέρουν τον χρόνο και την ενέργεια τους για να δημιουργήσουν μια θετική αλλαγή».