A- A+
ΤτΕ: Η μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις ξεκίνησε
Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές, προκειμένου να αρχίσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έφτασαν στα ύψη.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου απομάκρυνε το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας, η ανησυχία για το οποίο προκάλεσε εκροές ύψους 18 δισ. ευρώ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα σε 1,5 μήνα.

Ήδη από την πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογική αναμέτρηση, οι τράπεζες προχώρησαν σε κατάργηση προσφορών και σε μείωση επιτοκίων, τα οποία είχαν φτάσει τον Ιούνιο σε επίπεδα ρεκόρ, ώστε να συγκρατηθούν οι διαρροές καταθέσεων.

Ραγδαία αποκλιμάκωση

Οι κινήσεις αυτές έγιναν πιο επιθετικές όταν ξεκίνησε η επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα, που έφτασε τον Ιούλιο τα 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας έως και ενός έτους υποχώρησε σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο κατά 19 μονάδες βάσης, από το 5,01% στο 4,82%.

Δεν είναι λίγοι οι τραπεζικοί που εκτιμούν ότι έως και το τέλος του χρόνου και αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση συγκέντρωσης του συστήματος και η αναφαλαιοποίησή του, τα σημερινά επιτόκια θα αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός».

Ευκαιρίες σήμερα

Συγκεκριμένα, αναμένουν ότι εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, τα επιτόκια θα σημειώσουν μία πτώση της τάξης του 50%, υποχωρώντας ειδικά για μικρότερα ποσά από 20.000 – 50.000 ευρώ στα επίπεδα του 2% - 2,50%.

Για το λόγο αυτό σημειώνουν ότι τα προθεσμιακά προϊόντα που διατίθενται σήμερα στην αγορά αποτελούν την τελευταία ίσως ευκαιρία για το «κλείδωμα» μίας υψηλής απόδοσης ακόμη και για τρία χρόνια.

Μπορείτε να βρείτε την υψηλότερη απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr.