A- A+
Οριστική κατάργηση 13ου και 14ου μισθού σε συνταξιούχους και μισθωτούς του δημόσιου τομέα
Στην πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για όλους τους συνταξιούχους και για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Πρόκειται για το βασικό σενάριο του υπουργείο Οικονομικών για το πακέτο μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ που αφορά τη διετία 2013 - 2014.

Στο ίδιο «πακέτο» περιλαμβάνεται και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα, που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, κ.ά.

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι εάν καταργηθούν πλήρως τα δώρα και το επίδομα για το καλοκαίρι των συνταξιούχων, τότε οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν από τα 1.000 ευρώ και άνω.

Στην περίπτωση που οι μειώσεις στα δώρα είναι κλιμακωτές (όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητεί η ΔΗΜΑΡ), τότε οι συντάξεις θα περικοπούν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.

Τα παραπάνω επεσήμανε στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην τελευταία τους συνάντηση, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Από τα μέτρα αυτά θα προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται

Οι συνταξιούχοι με σύνταξη κάτω των 700 ευρώ το μήνα, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι ένστολοι - αστυνομικοί, πυροσβέστες πιλότοι, ειδικές δυνάμεις - που παίρνουν επιδόματα επικινδυνότητας εξαιρέθηκαν από τις γενικές περικοπές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που αποφάσισε η κυβέρνηση ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα.

Για όλες τις συντάξεις άνω των 700 ευρώ το μήνα θα υπάρχει κλιμακωτή εισφορά από 1 έως και 15%, ενώ οι μειώσεις στο εφάπαξ θα είναι υψηλότερες και ανάλογες με τα ευρήματα των αναλογιστικών μελετών για την πορεία των ελλειμμάτων των ταμείων.

Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους η μείωση του εφάπαξ θα είναι 23% και μάλιστα αναδρομικά για όλους όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και υποβάλει αίτηση από τα μέσα του 2011.