A- A+
Υπογράφεται άμεσα συμφωνία για τη φορολόγηση «μαύρων» ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία
Στην υπογραφή συμφωνίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες, που ανήκουν σε Έλληνες φορολογούμενους με αδήλωτα εισοδήματα στην εφορία, προχωρούν άμεσα οι αρχές των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» επικαλούμενο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ελληνικών και ελβετικών αρχών για τη φορολόγηση των «κρυφών» καταθέσεων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες βρίσκεται προ των πυλών.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 4 - 6 δισ. ευρώ.

Οι υπογραφές «πέσουν» μέσα στον επόμενο μήνα στο πλαίσιο αντίστοιχων συμφωνιών που έχουν πραγματοποιηθεί με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κτλ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης θα βρεθεί στην Ελβετία προκειμένου να συναντηθεί με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Το ύψος των καταθέσεων

Σύμφωνα με το Der Spiegel, στις ελβετικές τράπεζες βρίσκονται περίπου 20 δισ. ευρώ προερχόμενα από Έλληνες και τα οποία εκτιμάται ότι δεν έχουν δηλωθεί και κατά συνέπεια δεν έχουν φορολογηθεί ποτέ.

Με βάση την κυοφορούμενη συμφωνία, οι αδήλωτες καταθέσεις θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% έως 30% και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα Δημόσια έσοδα από 4 έως 6 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα μια νίκη στη μάχη της κατά της εκτεταμένης φοροδιαφυγής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Το Der Spiegel πάντως κρατά επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η συμφωνία θα γεμίσει τα δημόσια ταμεία, καθώς δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο από τα 70 δισ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων που αποσύρθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια κατέληξαν στην Ελβετία και ποιο είναι το ποσοστό αυτών των κεφαλαίων που θεωρούνται «μαύρα».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του χρηματοοικονομικού ομίλου Helvea, οι Έλληνες έχουν "παρκάρει" περίπου 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία από τα οποία το 99% δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία.