A- A+
Σε λίγες εβδομάδες η απόφαση της Credit Agricole για τον αγοραστή της Εμπορικής Τράπεζας
Αναβολή μερικών εβδομάδων παίρνει η απόφαση της Credit Agricole για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, υποδηλώνοντας ότι ο γαλλικός όμιλος αναμένει τις γενικότερες εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου του 2012 της Credit Agricole, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας Jean-Paul Chifflet έκανε γνωστό ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με τις δεσμευτικές προσφορές που έχουν υποβάλει οι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.

Όπως ανακοινώθηκε, «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ώστε να προχωρήσουμε σε πιο προχωρημένες συνομιλίες αναφορικά με οποιαδήποτε από τις προτάσεις που έχουμε λάβει, εξαιτίας των συνεχιζόμενων συνομιλιών με την Τράπεζα της Ελλάδας, το ΤΧΣ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες στις οποίες θα υπόκειται η συμφωνία».

Εξάλλου, η Credit Agricole ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 111 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο της φετινής χρήσης, μειωμένα σε ετήσια βάση κατά 67%.

Τα έσοδα του ομίλου υποχώρησαν το ίδιο διάστημα κατά 14% στα 4,75 δισ. ευρώ, ενώ οι απομειώσεις έφτασαν τα 370 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και τα 427 εκατ. ευρώ για την ιταλική Intesa.

Ποιος θα επικρατήσει

Ως και σήμερα, υπάρχει η αίσθηση στην αγορά ότι προβάδισμα για τη συγχώνευση με την Εμπορική έχει η Alpha Bank.

Οι μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος, αλλά και η σχέση που έχει ήδη ο όμιλος με τη γαλλική AXA αυξάνουν τις πιθανότητες οι Γάλλοι να προτιμήσουν τελικώς την Alpha.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της αναμέντρησης. Όπως τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, τόσο η Εθνική, όσο και η Eurobank έχουν υποβάλλει πολύ δυνατές προτάσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Πάντως, προσθέτουν χαρακτηριστικά ότι στην τελική απόφαση του γαλλικού ομίλου, δεν θα βαρύνει τόσο πολύ το οικονομικό σκέλος των προσφορών, αλλά η στρατηγική που θα θέλει να ακολουθήσει σε σχέση με την ελληνική αγορά: γρήγορη έξοδος ή μία τελευταία προσπάθεια περιορισμού της χασούρας;