A- A+
Φθινοπωρινό δώρο ΕΚΤ στους δανειολήπτες - Προς νέα μείωση του ευρω - επιτοκίου στο 0,50%
Νέα μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 0,50% τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένει η πλειονότητα των αναλυτών, γεγονός που θα δώσει νέα ανάσα στους δανειολήπτες. Αναλυτικός πίνακας με την εξέλιξη της δόσης.

Ειδικά στη στεγαστική πίστη, όπου τα μεγέθη των δανείων είναι μεγαλύτερα, η επίδραση μίας τέτοιας εξέλιξης θα γίνει πιο αισθητή.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, 38 από τους 65 αναλυτές που συμμετείχαν, απάντησαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το Σεπτέμβριο στο 0,50% από 0,75% σήμερα το βασικό της επιτόκιο.

Τέταρτη μείωση

Εφόσον η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί, θα πρόκειται για την τέταρτη μείωση του ευρω-επιτοκίου από τον περασμένο Δεκέμβριο και τα επίπεδα του 1,50%, στο οποίο το παρέδωσε ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στο διάδοχό του Μάριο Ντράγκι.

Ήδη χιλιάδες δανειολήπτες με προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν δει τους τελευταίους οκτώ μήνες τις δόσεις τους να μειώνονται τρεις φορές.

Εάν το δάνειό τους είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ, τότε το επιτόκιό τους προσαρμόζεται άμεσα κατά το ύψος της μεταβολής του πρώτου.

Εάν είναι συνδεδεμένο με το euribor, τότε το επιτόκιο του δανείου ακολουθεί την πορεία του συγκεκριμένου δείκτη, ο οποίος πάντοτε κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Οι νέες δόσεις

Για κάθε 100.000 ευρώ υπολοίπου δανείου, η εξέλιξη της μηνιαίας δόσης είναι η εξής: