A- A+
Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία από το 2013 προανήγγειλε ο Γ. Μαυραγάνης
Σαρωτικές αλλαγές στη φορολόγηση κερδών και εισοδημάτων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, διεκρινίζοντας ότι το νέο καθεστώς θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο κ. Μαυραγάνης υπογράμμισε ότι με τα σημερινά δεδομένα και τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, δεν μπορούν να υπάρξουν φορολογικά μέτρα, με εξαίρεση ίσως «τη φορολογία πετρελαίου που έχει εξαγγελθεί και τον εξορθολογισμό της φορολογίας προϊόντων καπνού».

Όπως είπε, «πρέπει να κινηθούμε στη λογική της φορολόγησης όσων δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι της αύξησης της φορολόγησης όσων συμμορφώνονται».

Σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια που ενδέχεται να εφαρμοσθούν για τις φοροαπαλλαγές και ποιο είναι εκείνο το όριο πάνω από το οποίο θα μπορούσαν να καταργηθούν, αναφέρει ότι «δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια πρόταση».

Οι αλλαγές που έρχονται

Αναφερόμενος στη νέα φορολογική νομοθεσία που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013, ανέφερε τα εξής:

  • Το σύστημα των αποδείξεων δεν θα καταργηθεί, αλλά «θα ενισχυθεί στοχευμένα».
  • Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι «πρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα (σ.σ. σε έσοδα), με δικαιότερη κατανομή του βάρους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κλιμάκωση της φορολογίας».
  • Το περιουσιολόγιο θα εφαρμοστεί μέσα στο 2013, ώστε από το 2014 να υπάρχει μία σαφής εικόνα της περιουσίας των φορολογουμένων.
  • Αν εφαρμοστεί πλήρως το περιουσιολόγιο, ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης με με βάση εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια, ενόψει της εξίσωσης των Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης από τον Οκτώβριο.