A- A+
Υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε αρνητικές από την S&P – Βλέπει ύφεση 11%
Σε «αρνητικό» από «σταθερό» υποβάθμισε το outlook της Ελλάδας η Standard & Poor's, προειδοποιώντας ότι η χώρα μας ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση διατηρείται σε CCC.

Σύμφωνα με τον οίκο, λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση έως και 7 δισ. ευρώ για το 2012 στο πλαίσιο του προγράμματος των ΕΕ-ΔΝΤ.

«Αυτό λαμβάνει υπ' όψιν μια δημοσιονομική απόκλιση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ και τους στόχους του ΔΝΤ για τις καθυστερούμενες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος του έτους, που υποδηλώνουν την ανάγκη για μείωση των καθυστερούμενων οφειλών στα 4 δισ. ευρώ» αναφέρουν οι οικονομολόγοι του οίκου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν, ωστόσο να μειωθούν εάν χαλαρώσουν οι στόχοι για τις καθυστερούμενες οφειλές ή το έλλειμμα».

Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Ελλάδας αναθεωρούνται σε «αρνητικές», αντανακλώντας την πιθανότητα υποβάθμισης εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 10-11% συνολικά το 2012-2013, έναντι των εκτιμήσεων της τρόικας για συρρίκνωση κατά 4-5%.