A- A+
Αναπόφευκτο νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος – Πιθανό και νέο PSI – Οι επιπτώσεις στις τράπεζες
Εκτιμήσεις και πληροφορίες περί πιέσεων για νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Ψήνεται» και νέο PSI;

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ πιέζει στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, προκειμένου ο επίσημος τομέας να δεχθεί απώλειες στα δάνεια που έχει χορηγήσει στη χώρα μας.

Το ΔΝΤ «βλέπει» ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων πως η βαθιά ύφεση της Ελλάδας έχει εκτροχιάσει την πορεία των εσόδων.

Για το λόγο αυτό τα στελέχη του Οργανισμού εμμένουν στην άποψή τους πως το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί σε «βιώσιμα» επίπεδα, προτού αποδεσμευτούν πολλά επιπλέον δισ. ευρώ που θα διατηρήσουν ζωντανή τη ρευστότητα της Αθήνας, δήλωσαν οι ίδιες πηγές στην WSJ.

Αντιδρά η Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επιτευχθεί αυτό θα ήταν οι πιστωτές της Ελλάδας να διέγραφαν μέρος των οφειλών της χώρας.

Ένα τέτοιο βήμα ωστόσο θα έγειρε ισχυρές αντιδράσεις από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική, που έχουν ήδη δανείσει περί τα 127 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και δεν υποχωρούν στο θέμα των επιπλέον παραχωρήσεων προς την ελληνική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Και νέο PSI;

Από την άλλη πλευρά δε θεωρείται απίθανο να υπάρξει και νέα αναδιάρθρωση του χρέους που διακρατείται από τον ιδιωτικό τομέα.

Με δεδομένο ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις των νέων μετά το PSI ελληνικών ομολόγων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 15% της ονομαστικής τους αξίας, ένα νέο «κούρεμά» τους δε θα επέφερε σημαντικές απώλειες στους κατόχους τους.

Οι τράπεζες για παράδειγμα έχουν ήδη εγγράψει στα βιβλία τους την υποχώρηση των τιμών των τίτλων που απέκτησαν μετά το PSI, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις από ένα «κούρεμα» των ονομαστικών τους τιμών, κατά ένα επιπλέον 10% για παράδειγμα, να μην έχει επίπτωση στα αποτελέσματά τους.