A- A+
«Κληρώνει» για την Εμπορική Τράπεζα τον Αύγουστο – Δε θέλει να βάλει λεφτά το ΤΧΣ (upd)
Επιταχύνονται οι εξελίξεις σε σχέση με το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η κατάθεση προτάσεων από τις 3 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που έχει τον τελευταίο λόγο για την επικύρωση του deal, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή, επιδιώκουν την όσο το δυνατό γρηγορότερη διευθέτηση του θέματος, με στόχο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η πρώτη φάση ανασυγκρότησης του κλάδου.

Για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank, οι οποίες έχουν επισήμως επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους για την Εμπορική, την υποβολή προτάσεων εξαγοράς της.

Σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, αναφέρει ότι η πώληση της Εμπορικής θα προχωρήσει μόνον αφού προηγουμένως έχει ανακεφαλαιοποιηθεί και χρηματοδοτηθεί επαρκώς.

Με τον τρόπο αυτό το ΤΧΣ θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα δώσει χρήματα για την αναπλήρωση κεφαλαιακών ελλείψεων της γαλλικής θυγατρικής.

Προτάσεις μέχρι την Τετάρτη

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι τρεις τράπεζες που ενδιαφέρονται για την Εμπορική, θα πρέπει να έχουν καταθέσει έως και την ερχόμενη Τετάρτη προτάσεις για την εξαγορά της.

Στο νέο σχήμα θα συμμετέχει όπως όλα δείχνουν και η Credit Agricole, τα κεφάλαια της οποίας είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του management της τράπεζας που θα δημιουργηθεί.

Με βάση τη σημερινή νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να κρατήσουν οι ιδιώτες μέτοχοι το δικαίωμα διορισμού της διοίκησης, θα πρέπει να εισφέρουν τουλάχιστον το 10% των κεφαλαίων στις επικείμενες εκδόσεις νέων μετοχών.

Το deal που «ψήνεται»

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η σύμπραξη του γαλλικού ομίλου με μία εκ των τριών μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, ευνοεί όλες τις πλευρές.

Από τη μία πλευρά η Credit Agricole θα αποκτήσει μία δεύτερη ευκαιρία, με σύμμαχο μία ελληνική τράπεζα που «ξέρει τη δουλειά», για να μειώσει τη χασούρα της από την παρουσία της στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια αυτή θα στηριχθεί και από το ΤΧΣ, το οποίο θα εισφέρει κεφάλαια στο νέο σχήμα.

Από την άλλη πλευρά, οι μέτοχοι της ελληνικής τράπεζας που θα επικρατήσει χωρίς να βάλλουν πολλά κεφάλαια από την τσέπη τους, αφού το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος του ελάχιστου 10% θα εισφερθεί από τους Γάλλους, θα διατηρήσουν τον έλεγχο της διοίκησής της.

Οι μυστικές επαφές

Όπως τονίζουν τραπεζικοί παράγοντες, προβάδισμα για τη συγχώνευση με την Εμπορική είχε με βάση τις έως σήμερα κινήσεις η Alpha Bank.

Ωστόσο, δεν μπορούν να προδικάσουν το αποτέλεσμα των διεργασιών που πραγματοποιούνται.

Κατά άλλες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται ωστόσο, η Eurobank πραγματοποίησε τα προηγούμενα 24ωρα επαφές με τη διοίκηση της Credit Agricole.