A- A+
Alpha Bank: Σταδιακή επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες από τον Ιούλιο
Τη μεγάλη σημασία που παίζει το γενικό οικονομικό κλίμα για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, κάνοντας λόγο για σταδιακή επανεισροή από τον Ιούλιο.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η συνέχιση της πορείας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα αποτελεί σήμερα τον πιο σημαντικό παράγοντα για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, μετά τη σημαντική απόσυρση που σημειώθηκε έως τα μέσα Ιουνίου 2012.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από τη 18η Ιουνίου έως και σήμερα οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 12 δισ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής περιόδου, οι απώλειες είχαν φτάσει στα 18 δισ. ευρώ.

Πότε επιστρέφουν οι καταθέσεις

Όπως αναφέρει η Alpha Bank, ακόμα και με μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξάνονται, όπως συνέβη:

(i) τον Ιούλιο - Αύγουστο του 2011, όταν το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε λόγω των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011 για το 2ο ΠΧΕ της Ελλάδος,

(ii) το Δεκέμβριο του 2011, όταν η καταστροφική αβεβαιότητα της περιόδου Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου μετριάσθηκε μετά την καταβολή (μετά από καθυστέρηση 3 μηνών) της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ και

(iii) το Μάρτιο και τον Απρίλιο της φετινής χρονιάς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση από την ελληνική Κυβέρνηση του προγράμματος της ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχονταν από τον ιδιωτικό τομέα με μείωση της ονομαστικής τους αξίας κατά 53,5% (PSI Plus) και την δρομολόγηση του 2ου Πακέτου Χρηματοοικονομικής Ενίσχυσης της Ελλάδος από τη Ζώνη του Ευρώ και το ΔΝΤ.

Οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο του 2012 προοιωνίζει τη σταδιακή επιστροφή των ιδιωτικών καταθέσεων από το μήνα αυτό.

«Σε κάθε περίπτωση, η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ισχυροποιηθεί αποφασιστικά και η επιστροφή των καταθέσεων θα επιταχυνθεί, εφόσον ολοκληρωθεί η επικείμενη ανα-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό μάλιστα με την υλοποίηση ουσιαστικών κινήσεων, συγκέντρωσης και εκλογίκευσης της δομής του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά το μέρος του συστήματος που λειτουργούσε έως τώρα υπό πλήρη κρατικό έλεγχο» καταλήγει η Alpha Bank.