A- A+
Μένει Αθήνα η τρόικα για να κλείσει το «πακέτο» των 11, 5 δισ. ευρώ – Πιο κοντά η δόση των 31 δισ. ευρώ
Ως μία σαφή ένδειξη επίσπευσης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ χαρακτηρίζεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η απόφαση της τρόικας να παραμείνει στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι είναι διατεθειμένοι να παρατείνουν την παραμονή τους στη χώρα μας, έως ότου κλείσει η συμφωνία για το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2013 – 2014.

Η εξοικονόμηση αυτού του ποσού αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου, στην οποία περιλαμβάνονται και τα υπόλοιπα 23 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, από το συνολικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ.

Ήδη μετά την διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας σε καλή και κακή και την πώλησή της στην Τράπεζα Πειραιώς, τα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχουν πλέον πέσει σχεδόν στο μηδέν...

Εάν δεν έλθει η επόμενη δόση είναι αδύνατη η ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία απαιτεί πρόσθετα κεφάλαια.

Κοντά σε συμφωνία για τα μέτρα

Όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η διάθεση της τρόικας να βοηθήσει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις περικοπές της επόμενης διετίας αποτυπώνει μία ξεκάθαρη αλλαγή της στάσης των δανειστών.

Σημειώνεται ότι η τρόικα ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την Αθήνα αυτήν την εβδομάδα και να επιστρέψει στην Αθήνα στο τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα από τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Κατά τις πληροφορίες του ίδιου δημοσιεύματος, απομένουν ακόμη 1,5 δισ. ευρώ για την επίτευξη των στόχων, τα οποία θα αναζητηθούν σε περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.

Το Reuters σημειώνει ότι οι πολιτικοί ηγέτες δεν διαφωνούν στα πάντα, υπάρχουν απλώς εναλλακτικές προτάσεις που συζητώνται προκειμένου να προστατευτούν όσοι παίρνουν χαμηλές συντάξεις ή εισοδήματα στο δημόσιο τομέα.

Σόιμπλε: Δεν δίνουμε άλλο χρόνο ή χρήμα

Την ίδια στιγμή πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατύπωσε άλλο ένα «ίχι» σε περαιτέρω παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sontag» υποστήριξε ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει ήδη κάνει πολλές και εκτίμησε πως το πρόβλημα οφείλεται στην ανεπαρκή εφαρμογή από την πλευρά της Ελλάδας.

Ωστόσο, επικρίνει τις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει και την ιδέα αναδιάρθρωσης χρέους για τα δάνεια των υπολοίπων χωρών – μελών.