A- A+
Τα τρία «πέναλτι» για όσους δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση
Με σοβαρές ποινές κινδυνεύουν οι 1 εκατ. και πλέον φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση. Η προθεσμία λήγει στις 31/7. Τα τρία «πέναλτι» που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί νέα παράταση για την υποβολή των δηλώσεων.

Οι τρεις ποινές

Όσοι δεν καταφέρουν εντός της σχετικής προθεσμίας να υποβάλλουν τη δήλωσή τους κινδυνεύουν από τα εξής:

- Να χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση εξόφλησης των 10 δόσεων, που αναμένεται να δοθεί

- Να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 10% επί του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο

- Να επιβαρυνθούν με προσάυξηση του φόρου κατά 1,50% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης

Η εκκαθάριση των δηλώσεων

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωσης της επεξεργασίας ακόμη 369.432 φορολογικών δηλώσεων ανεβάζοντας τον αριθμό των εντύπων Ε1 που έχουν εκκαθαριστεί στα 3.096.571.

Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η εφετινή εκκαθάριση υπολείπονται περίπου 2.600.000 φορολογικές δηλώσεις.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», ήδη από το σύνολο των 2.600.000 δηλώσεων, οι 900.000 έχουν υποβληθεί χειρόγραφα στις εφορίες και έχουν σταλεί στη ΓΓΠΣ για επεξεργασία, ενώ περίπου 400.000 δηλώσεις βρίσκονται ακόμη στις εφορίες.

Παράλληλα, έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά τις τελευταίες ημέρες περίπου 300.000 και τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα σταλούν στους φορολογούμενους με την επόμενη (7η κατά σειρά) εκκαθάριση.

Ετσι, μετά από τις προσθαφαιρέσεις προκύπτει ότι περίπου 1.000.000 δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί και στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αγωνία για το αν θα υποβληθούν τελικά στο σύνολό τους και το βασικότερο αν θα καταβάλουν οι πολίτες τον πρόσθετο φόρο που σε αρκετές περιπτώσεις είναι τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι.