A- A+
Υποβάθμισε και τις προοπτικές του EFSF η Moody’s λόγω του κινδύνου ελληνικής εξόδου
Στην υποβάθμιση των προοπτικών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που αντλεί κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των μηχανισμών διάσωσης της ευρωζώνης, προχώρησε η Moody's.

Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της υποβάθμισης των προοπτικών των 3 (Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) από τις 4 χώρες της ευρωζώνης με αξιολόγηση «ΑΑΑ» νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, λόγω του αυξημένου κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, η αλλαγή της προοπτικής του EFSF από σταθερή σε αρνητική καταδεικνύει ότι υπάρχει πιθανότητα υποβάθμισής της πιστοληπτικής του ικανότητας από τη σημερινή κορυφαία διαβάθμιση ΑΑΑ.

«Η προοπτική στην αξιολόγηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού θα μπορούσε να επιστρέψει σε σταθερή εάν η προοπτική αξιολόγησης AΑΑ για τις χώρες με μεγάλη συμβολή στο ΕFSF, δηλαδή για τις Γερμανία, Γαλλία και Κάτω Χώρες, επιστρέψει σε σταθερή» αναφέρει στην ανάλυσή του ο οίκος.

«Το επίπεδο της αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ, και το δυνητικό αντίκτυπο των αληθοφανών σεναρίων για τα κράτη - μέλη, δεν είναι πλέον σύμφωνα με σταθερές προοπτικές» σύμφωνα με τον οίκο.