A- A+
Moody΄s: Προειδοποιεί με υποβάθμιση τις χώρες με «ΑΑΑ» λόγω του κινδύνου ελληνικής εξόδου
Σε αρνητικό αναθεώρησε το outlook της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, επικαλούμενος τον αυξημένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι αναλυτές του οίκου απειλούν πλέον ευθέως τις 3 από τις 4 χώρες της ευρωζώνης που διατηρούν αξιολόγηση «Αaa» με υποβάθμιση. Η τέταρτη χώρα είναι η Φινλανδία, το outlook της οποίας παραμένει σταθερό.

Σύμφωνα με την Moody's, η αλλαγή του outlook είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη και των κινδύνων που απορρέουν από μια ελληνική έξοδο από αυτήν.

Ειδικότερα ο οίκος επικαλείται:

1) Την αυξημένη αβεβαιότητα για την έκβαση της κρίσης χρέους με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής και την αυξημένη ευαισθησία στον κίνδυνο που απορρέει από την ενισχυμένη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τον ευρύτερο αντίκτυπο που θα είχε ένα τέτοιο γεγονός για τα μέλη της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα για την Ισπανία και την Ιταλία.

2) Ακόμα και αν αποφευχθεί ένα τέτοιο γεγονός, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να απαιτηθεί μεγαλύτερη συλλογική υποστήριξη για άλλες χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα για την Ισπανία και την Ιταλία. Δεδομένης της μεγαλύτερης ικανότητας για την απορρόφηση του κόστους που συνδέονται με την εν λόγω στήριξη, το βάρος αναμένεται να πέσει περισσότερο στα κράτη μέλη με τις υψηλότερες αξιολογήσεις εάν είναι να διατηρηθεί στη σημερινή της μορφή η Ευρωζώνη, υπογραμμίζει η Moody΄s.

Η εκτίμηση για Ελλάδα

Η Moody΄s σημειώνει πάντως στην ανάλυση της ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι η βασική της υπόθεση, αν και οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της νωρίτερα φέτος.

Κατά την άποψη της Moody΄s μια ελληνική έξοδος θα συνιστούσε ουσιαστική απειλή για το ευρώ.

Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι αν και θα περίμενε «μια ισχυρή πολιτική απάντηση από την Ευρωζώνη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό θα πυροδοτούσε μια αλυσίδα αναταράξεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο και σοβαρές πιέσεις στη ρευστότητα για τις χώρες και τις τράπεζες που οι φορείς χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν μόνο να το περιορίσουν με πολύ υψηλό κόστος».

Προειδοποιεί παράλληλα ότι στο ενδεχόμενο που αποτύχουν να περιορίσουν την κρίση, το αποτέλεσμα θα ήταν η σταδιακή διάλυση της νομισματικής ένωσης, κάτι που η Moody΄s θεωρεί ότι θα ήταν «βαθύτατα αρνητικό» για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.