A- A+
Συγχώνευση Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου προτείνει ο Ανδρέας Βγενόπουλος
Τη συγχώνευση της Λαϊκής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου προτείνει ως λύση για τη σωτηρία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, ο πρώην μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της πρώτης Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η νέα ενιαία τράπεζα, λόγω των συνεργειών που θα προκύψουν, θα χρειασθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια και παράλληλα θα αποτελέσει για τους παλιούς μετόχους αλλά και τους νέους επενδυτές μια σαφώς καλύτερη επενδυτική επιλογή.

«Ένα τέτοιο σχήμα θα μπορεί να παρουσιάζει μια ετήσια κερδοφορία της τάξης του ενός δισ. ευρώ τον χρόνο και θα θεωρηθεί καλή επένδυση ακόμα και αν χρειασθεί επανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ» υπογραμμίζει ο κ. Βγενόπουλος.

Μάλιστα, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, σημειώνοντας ότι στις διεθνείς αγορές υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα, που όμως αναζητά πραγματικά καλές και αξιόπιστες επενδύσεις.

Πέντε προτάσεις

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση των Κυπριακών Τραπεζών και οι καταστροφικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε ομολογιούχους, μετόχους, στελέχη, εργαζομένους αλλά και στην Κυπριακή Οικονομία» επισημαίνει ο κ. Βγενόπουλος στην ίδια ανακοίνωση.

Προσθέτει όμως ότι «πρέπει άμεσα να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση και να προσπαθήσουμε οργανωμένα και σωστά, αντί να δεχόμαστε μοιρολατρικά και με τα χέρια ψηλά την επικείμενη καταστροφή, όπως έγινε με την εθελοντική (!) συμμετοχή μας στο PSI χωρίς καμία μάχη, καμία διαμαρτυρία και καμία διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, επειδή έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος πρέπει να γίνουν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση τα εξής:

1. Να προχωρήσει άμεσα ο διαγνωστικός έλεγχος της BLACKROCK σε όλα τα χαρτοφυλάκια των δύο Τραπεζών στην Κύπρο, την Ελλάδα και όλες τις χώρες παρουσίας τους στο εξωτερικό ώστε να φανεί η πραγματική κατάστασή τους και οι τελικές κεφαλαιακές τους ανάγκες.

2. Με βάση αυτήν την πραγματική εικόνα των δύο Τραπεζών να καθορισθεί η σχέση ανταλλαγής και να αποφασισθεί η συγχώνευσή τους.

3. Παράλληλα, να δρομολογηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την κάλυψη της απαραίτητης ανακεφαλαιοποίησης από ιδιωτικά κεφάλαια με την συμβουλευτική συνδρομή που μπορεί να έχει και τα χαρακτηριστικά του soft ή hard underwriting ενός ομίλου από μεγάλες διεθνείς επενδυτικές Τράπεζες.

4. Τέλος η Βουλή πρέπει να αλλάξει το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε βιαστικά για την κρατικοποίηση της Λαϊκής και να θεσπίσει για την πιθανή συμμετοχή του κράτους, που κατά την γνώμη μου θα είναι μηδαμινή ή ελάχιστη, τους ίδιους όρους που θα ισχύσουν και για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών και που θα έχουν την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

5. Να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη διαδικασία μπορεί να γίνει παράλληλα και είναι συμβατή με την υπό εξέλιξη διαδικασία της συνδρομής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αφού, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας μετά την εξακρίβωση των αναγκαίων κεφαλαίων θα δοθεί ξανά η ευκαιρία στους ιδιώτες μετόχους – επενδυτές να τα καλύψουν πρώτα αυτοί.

Τα υστερόγραφα του Βγενόπουλου

Ο κ. Βγενόπουλος στην ίδια ανακοίνωση παραθέτει και δύο υστερόγραφα, ώστε όπως σημειώνει να αποφευχθούν οι κακοήθειες που θα υποθάλψουν την πρότασή του.

Συγκεκριμένα, σπεύδει να διευκρινίσει δύο θέματα:

1. Μπορώ και θέλω με την πείρα και τις γνώσεις μου να βοηθήσω ουσιαστικά στην ανωτέρω διαδικασία, όμως δεν σκοπεύω να επανέλθω στην Διοίκηση οποιασδήποτε Τράπεζας και,

2. Θεωρώ ότι η λασπολογία και οι συκοφαντίες που έχουν πολιτικές σκοπιμότητες αλλά και ευρύτατη λαϊκή αποδοχή εναντίον των τραπεζιτών έχουν βλάψει και βλάπτουν πολύ την Κυπριακή οικονομία και κοινωνία, τα όσα δε διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες είναι ερασιτεχνικά και αυτοκαταστροφικά.

Αντίθετα, μια ήσυχη, ψύχραιμη και αντικειμενική έρευνα για πιθανές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση πρέπει επιτέλους να γίνει. Την διαδικασία αυτή την επιθυμώ εγώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, διότι αν δεν γίνει, η κακοήθης και ανυπόστατη λάσπη θα συνεχίζεται επ΄ άπειρον.