A- A+
Τράπεζες: 14,5 δισ. ευρώ έλαβαν από την ΕΚΤ το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου για να μην χρεοκοπήσουν
Κατά 14.5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, μέσω της οποίας αναπλήρωσαν το σύνολο των απωλειών από το μέτωπο των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δανεισμός των τραπεζών από το Ευρωσύστημα διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου σε 135,5 δισ. ευρώ από 127,4 δισ. ευρώ το Μάιο και 121 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου.

Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μετά το άνευ προηγουμένου κύμα φυγής καταθέσεων που σημειώθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους με τη στήριξης της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής.

Η ΕΚΤ έσπευσε να αναπληρώσει το σύνολο των απωλειών που σημειώθηκαν σε επίπεδο ρευστότητας από τις διαρροές καταθέσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι κινήθηκαν γύρω στα 20 δισ. ευρώ.

Ειδικά το Μάιο, λόγω του ολιγοήμερου αποκλεισμού των 4 μεγαλύτερων τραπεζών από τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, ο δανεισμός του εγχώριου συστήματος μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), εκτινάχθηκε στα 124 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 97% της συνολικής χρηματοδότησης από το Eυρωσύστημα.

Μετά τις τελευταίες εκλογές πάντως η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, ενώ εκτιμάται ότι στους λογαριασμούς των τραπεζών έχουν επιστρέψει καταθέσεις της τάξης των 8 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 4 εβδομάδες, όσα δηλαδή περίπου έφυγαν από το σύστημα το Μάιο.