A- A+
Ραγδαίες εξελίξεις στις τράπεζες – Κοντά σε deal Πειραιώς – ΑΤΕ και Alpha – Εμπορική
Χρονιά των συγχωνεύσεων θα είναι όπως όλα δείχνουν το 2012, καθώς ο χρόνος για την ανασυγκρότηση του τραπεζικού κλάδου μετά τις άνευ προηγουμένου ζημιές από το PSI, πιέζει ασφυκτικά.

Το έναυσμα για το νέο κύκλο συγκέντρωσης του συστήματος αναμένεται να δοθεί με την τακτοποίηση των κεφαλαιακών εκκρεμοτήτων της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για τις οποίες επείγει η εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης.

Τη Δευτέρα η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να σπάσει σε «καλή» και «κακή».

Ενδιαφέρον για την ΑΤΕ εξέφρασε και η Eurobank, ωστόσο τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το πιο πιθανό είναι η κρατική τράπεζα να συγχωνευτεί με την Πειραιώς.

Εξελίξεις αναμένονται και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο μετά το «κούρεμα» στο δημόσιο χρέος χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση.

Τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι η λύση που θα προκαλέσει τις λιγότερες αντιδράσεις στους εργαζομένους και μπορεί να προωθηθεί άμεσα είναι η συγχώνευσή του ΤΤ με την Εθνική, αφού προηγηθεί ο διαχωρισμός των υγιών στοιχείων του ενεργητικού του από τα υπόλοιπα.

Πολύ κοντά Alpha - Εμπορική

Από την άλλη πλευρά, εντείνονται οι φήμες που θέλουν την Alpha Bank αγκαλιά με την Εμπορική Τράπεζα, η οποία αναζητά σύμμαχο στην ελληνική αγορά με στόχο να βάλει ένα «φρένο» στις ζημιές.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, το deal έχει «κλειδώσει», ωστόσο δεν ανακοινώνεται μέχρι την οριστικοποίηση του πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νέο σχήμα που θα προκύψει, η Credit Agricole, βασική μέτοχος της Emporiki Bank, θα εισφέρει τα κεφάλαια που θα χρειάζονται για να αποφευχθεί η κρατικοποίησή του, με το management να περνά στα χέρια της Alpha Bank.

Το σενάριο αυτό βολεύει και τις δύο πλευρές. Από τη μία πλευρά οι Γάλλοι θα βάλουν λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με το αν η Εμπορική Τράπεζα συνέχιζε την αυτόνομη πορεία της, ενώ οι μεγαλομέτοχοι της Alpha χωρίς να βγάλουν πολλά χρήματα από την τσέπη τους, θα διατηρήσουν τον έλεγχο της διοίκησης του νέου πιστωτικού ιδρύματος.