A- A+
Οι 5 προτάσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για την αναθέρμανση της αγοράς
Τη λήψη άμεσων μέτρων με στόχο την αναθέρμανση της «παγωμένης» αγοράς των ακινήτων ζητούν με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών οι ιδιοκτήτες, δια μέσου της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με το υπόμνημά της ζητά άμεσες δράσεις, με στόχο να κινηθεί η αγορά στα ακίνητα.

Συγκεκριμένα, υπέβαλε πέντε προτάσεις:

1 Για τα έτη 2011-12 όπου εισπράττεται ΕΕΤΗΔΕ, να ανασταλεί η ισχύς του ΦΑΠ και από την 1η.1.2013 να θεσμοθετηθεί ένας ενιαίος ετήσιος χαμηλός φόρος στην ακίνητη ιδιοκτησία με όσο γίνεται πλατύτερη φορολογική βάση, ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να συνεχίσουν να τον πληρώνουν.

2 Διευκολύνσεις για την καταβολή των φόρων, δηλαδή να μπορεί να εξοφλείται ο ΦΑΠ σε τέσσερις τουλάχιστον δόσεις, να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεων με εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο στην αντικειμενική αξία και αποποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής ΦΑΠ.

3 Δυνατότητα αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, για όσους ιδιοκτήτες το επιθυμούν με συντελεστή 20% (όπως ισχύει για τις εταιρίες) και εφάπαξ καταβολή του φόρου στην αρχή κάθε έτους ώστε και το Δημόσιο να αποκτήσει ρευστότητα.

4 Θέσπιση ενιαίου χαμηλού φορολογικού συντελεστή για γονικές παροχές- κληρονομιές, χωρίς κλιμάκωση.

5 Ουσιαστική μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές.

Σήμερα οι ελάχιστες αγοραπωλησίες που καταγράφονται πραγματοποιούνται με τιμήματα πολύ μικρότερα των αντικειμενικών αξιών, ενώ ταυτόχρονα έχει καταρρεύσει πλήρως η εμπορικότητα, ακόμα και σε πολλές από τις πιο εμπορικές περιοχές των αστικών κέντρων της χώρας.

Τι εξετάζει το υπουργείο

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

Οι άξονες της πολιτικής του, που αναλύθηκαν από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη σε πρόσφατο συνέδριο, είναι οι εξής:

  • Αντικατάσταση από το 2013 του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων.
  • Εξέταση υπαγωγής σε αυτοτελή φορολογία του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση ακινήτων ιδιωτών για ποσά άνω κάποιου ορίου.
  • Επανεξέταση του συντελεστή Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων με βάση τα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες.
  • Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.