A- A+
«Πρώτα τα καλά και μετά τα λεφτά» διαμηνύει η Λαγκάρντ στην Ελλάδα
Πράξεις από την πλευρά της Ελλάδας προτού ξεκινήσει η συζήτηση αλλαγής των όρων του μνημονίου, ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CNBC.com.

Όπως δηλώσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ, στις μεγάλες συμφωνίες στη Wall Street, η πλευρά που έχει το «πάνω χέρι» συνήθως ζητά να δει πρώτα τα λεφτά προτού ξεκινήσουν οι συζητήσεις («show me the money first, then we’ll talk»).

Αντιθέτως, στην περίπτωση απελπισμένων κρατών και πιστωτών έσχατης ανάγκης, όπως το ΔΝΤ, τα πράγματα έχουν ως εξής, σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ: «δείξε μου τα καλά πρώτα, και μετά παίρνεις τα λεφτά».

Σε σχέση με τη χώρα μας, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «πρέπει να εφαρμόζουν, περισσότερο από το να μιλάνε», προσθέτοντας πάντως ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα λέει τα σωστά πράγματα.

«Αναγκαία η αποφασιστικότητα»

«Είμαι ικανοποιημένη που βλέπω ότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πως πρέπει να επιδείξουν την αποφασιστικότητά τους στο να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα» τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ., συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν είχε γίνει κατανοητό πιο πριν».

«Αυτή η αλλαγή νομίζω πως πλέον υφίσταται, είναι ευπρόσδεκτη και θα βοηθήσει ώστε να έχουμε καλύτερο διάλογο με τις αρχές» πρόσθεσε η ίδια.

Ωστόσο, ερωτηθείσα ευθέως εάν είναι πρόθυμη να δώσει στη νέα ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται ώστε να λάβει περισσότερα κεφάλαια, δήλωσε πως «είναι πρόωρο να μιλάμε για παράταση και για επιπρόσθετη χρηματοδότηση».

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, η σειρά που πρέπει να έχουν οι εξελίξεις είναι η εξής: «πρώτα από όλα μια νέα νοοτροπία, μια κατάλληλη διαπίστωση των γεγονότων και έπειτα μια συζήτηση με τις αρχές για να δούμε πώς θέτουν την κατάσταση με τις νέες τους τακτικές, τη νέα τους στρατηγική».

Η κυρία Λαγκάρντ πρόσθεσε πάντως ότι «χρειάζεται να αναγνωρίσουμε το ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ και έχει κάνει σημαντικές θυσίες», σημειώνοντας ότι «οι άνθρωποι έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες οι οποίες συχνά υποτιμούνται».