A- A+
Bank of America: Πιο πιθανή η αποχώρηση της Ιταλίας παρά της Ελλάδας από το ευρώ
Μεγαλύτερα κίνητρα αποχώρησης από την ευρωζώνη έχει η Ιταλία, αλλά και η Ιρλανδία, σε σχέση με την Ελλάδα, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Bank of America - Merrill Lynch. Πώς θα χάσει το Βερολίνο αν συμβεί αυτό.

Σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας, οι αγορές έχουν ίσως υποεκτιμήσει τον κίνδυνο οικειοθελούς αποχώρησης οικονομιών από την ευρωζώνη, ενώ σε μία τέτοια περίπτωση τα περιθώρια κινήσεων του Βερολίνου θα ήταν περιορισμένα.

Η Bank of America σημειώνει πως η Ρώμη έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει μία συντεταγμένη επιστροφή σε κοινό νόμισμα, διαφυλάσσοντας μέρος του οφέλους που θα είχε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Σε παρόμοια θέση εκτιμάται ότι βρίσκεται και το Δουβλίνο.

Πλήγμα για Γερμανία

Το Βερολίνο έχει μεν τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ από τους «17» να τα βγάλει πέρα μόνο του, ωστόσο έχει τα λιγότερα κίνητρα από όλους, επειδή η εξαγωγικού προσανατολισμού γερμανική οικονομία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πολύ πιο αδύναμη ανάκαμψη, επιπτώσεις στους ισολογισμούς της και πιθανώς υψηλότερο κόστους δανεισμού.

Σε ανάλογη θέση, για διαφορετικούς λόγους, τοποθετεί η ανάλυση την Αυστρία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο.

Ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται από την κρίση μάλιστα, η Ισπανία έχει τα λιγότερα κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης, πάντα σύμφωνα με την ανάλυση. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ως εκ τούτου, η Γερμανία θα είχε τεράστια κίνητρα να στηρίξει την Ιταλία ώστε να την κρατήσει εντός ευρώ – όμως, υποστηρίζει, λόγω του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας, δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά.

Επειδή το γερμανικό «αντίδωρο» στην Ιταλία για παραμονή στο ευρώ θα ήταν ακριβότερο και οι Ιταλοί θα δέχονταν πιο δύσκολα τους όρους που θα το συνόδευαν, η Ιταλία θεωρείται ότι έχει περισσότερα κίνητρα για αποχώρηση από ό,τι η Ελλάδα.