A- A+
Αυξομειώσεις επιτοκίων στις προθεσμιακές μετά τις εκλογές - Πού βρίσκονται σήμερα οι αποδόσεις
Σε αναπροσαρμογή της επιτοκιακής τους πολιτικής στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν προχωρήσει μετά τις τελευταίες εκλογές αρκετές τράπεζες, άλλες προχωρώντας σε αυξήσεις και άλλες σε μειώσεις.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, μετά και το σχηματισμό κυβέρνησης, όχι μόνο σταμάτησε η προεκλογική αιμορραγία στο μέτωπο των καταθέσεων που κόστισε στις τράπεζες περί τα 18 δισ. ευρώ, αλλά έχει ξεκινήσει η σταδιακή επανεισαγωγή κεφαλαίων στο σύστημα.

Υπολογίζεται ότι από τις 18 Ιουνίου έως και την περασμένη Παρασκευή έχουν εισρεύσει στα γκισέ των τραπεζών περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, χρήματα που βρίσκονταν κυρίως σε τραπεζικές θυρίδες και σε προσωπικές κρυψώνες.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν λίγες οι τράπεζες που επαναξιολόγησαν και μετέβαλαν τα επιτόκιά τους στους λογαριασμούς προθεσμίας τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr οι αποδόσεις για διάρκεια 6 μηνών διαμορφώνονται έως και το 5,50% για ποσά της τάξης των 20.000 ευρώ, και 6,50% για 50.000 και άνω.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών οι αποδόσεις είναι ελαρφώς χαμηλότερες, ειδικά για τα μεγαλύτερα ποσά. Συγκεκριμένα, φτάνουν έως το 5,90% για ποσά τις τάξης των 20.000 - 50.000 ευρώ και έως το 6% για μεγαλύτερες καταθέσεις.

Η στρατηγική των τραπεζών

Από τη μία πλευρά, κάποια πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε μειώσεις επιτοκίων που είχαν αυξήσει προεκλογικά για τη συγκράτηση των αναλήψεων.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις περικοπών στις αποδόσεις παρατηρήθηκαν στα προϊόντα των Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και Εμπορικής Τράπεζας.

Στον αντίποδα, άλλες τράπεζες προχώρησαν σε μικρή βελτίωση των επιτοκίων σε κάποιες προθεσμιακές τους καταθέσεις, ενώ ορισμένες δημιούργησαν και νέα προγράμματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διάθεση νέας 3μηνης προθεσμιακής από την HSBC, την αύξηση των επιτοκίων 12μηνης προθεσμιακής κατάθεσης της Eurobank, την ενίσχυση των αποδόσεων των προϊόντων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και τη βελτίωση των αποδόσεων σε ορισμένα προγράμματα της Probank.

Σύγκριση επιτοκίων

Βρείτε το καλύτερο επιτόκιο για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προϊόντων του Moneyonline.gr