A- A+
ΕΕ: Ένα στα τέσσερα ευρώ στην Ελλάδα αλλάζει χέρια χωρίς απόδειξη
Στα 52 δισ. ευρώ υπολογίζει έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μέγεθος της παραοικονομίας στη χώρα μας, την οποία τοποθετεί στο 24,3% του ΑΕΠ της χώρας. Τελευταίοι στην είσπραξη ΦΠΑ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, το μέγεθος της παραοικονομίας στην ΕΕ ανέρχεται σχεδόν στο ένα πέμπτο του κοινοτικού ΑΕΠ κατά μέσον όρο, ήτοι 2 τρισεκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Για την ακρίβεια, η σκιώδης οικονομία στην «ΕΕ των 27» το 2011 αντιστοιχούσε στο 19,2% του ΑΕΠ, έναντι 24,3% του ΑΕΠ στην Ελλάδα.

Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην ένατη θέση, ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη παραοικονομία.

Πρώτη στην κατάταξη είναι η Βουλγαρία (32,3%) και ακολουθούν η Ρουμανία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Κύπρος (26%), η Μάλτα (25,8%), η Πολωνία (25%) και η Ελλάδα (24,3%).

Το χαμηλότερο ποσοστό παραοικονομίας καταγράφεται στην Αυστρία (7,9% του ΑΕΠ), στο Λουξεμβούργο (8,2%) και στην Ολλανδία (9,8%).

Δεν εισπράττει ΦΠΑ

Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν την είσπραξη του ΦΠΑ, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ στην πραγματική συγκέντρωση των έμμεσων φόρων.

Το 2010, το κράτος κατάφερε να εισπράξει περίπου το 37% των εσόδων που θεωρητικά θα έπρεπε να εισπράξει.

Είναι προφανής η αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού συλλογής του φόρου, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν τον ΦΠΑ σαν κεφάλαιο κίνησης αντί να το αποδώσουν στην εφορία, ενώ άλλοι δεν κόβουν καθόλου παραστατικά.