A- A+
Στο 0,75% το επιτόκιο του ευρώ – Πώς επηρεάζονται καταθέσεις - δάνεια
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ την Πέμπτη, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να το μειώσει στο 0,75% από 1% προηγουμένως.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει επίδραση, μικρή ή μεγάλη κατά περίπτωση, σε δάνεια και καταθέσεις.

Ευνοημένοι είναι οι δανειολήπτες που αποπληρώνουν προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου και ιδιαίτερα όσοι έχουν δάνειο το επιτόκιο του οποίου είναι συνδεδεμένο με κάποιον από τους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς (euribor, ΕΚΤ).

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που θα καταγραφούν το επόμενο διάστημα είναι οι ακόλουθες:

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται υποχώρηση λόγω της μείωσης του επιτοκίου της ΕΚΤ, αλλά η πορεία τους θα εξαρτηθεί από το κλίμα εμπιστοσύνης των καταθετών απέναντι στο σύστημα.

Ήδη μετά τις εκλογές έχουν καταγραφεί σε αρκετές τράπεζες μειώσεις επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς πολλοί αποταμιευτές επέστρεψαν στους λογαριασμούς τους τα χρήματά τους, δίνοντας μία «ανάσα» στο σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να υπάρξουν αναπροσαρμογές σε ορισμένους λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή τρεχούμενους / όψεως, ωστόσο δεν αναμένεται να καταγραφούν μαζικές αλλαγές. Κάθε προϊόν θα εξεταστεί κατά περίπτωση.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Με δεδομένο ότι τα νέα στεγαστικά δάνεια είναι ελάχιστα, επίδραση στην αγορά θα υπάρξει μόνο μέσω των παλαιών χορηγήσεων.

Όσοι αποπληρώνουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα δουν τη δόση τους να μειώνεται.

Πιο ευνοημένοι είναι όσοι έχουν δάνεια συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ, η μηνιαία τους δόση θα μειωθεί από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Από την άλλη πλευρά, στα επιτόκια euribor η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα περάσει σταδιακά και όχι αμέσως, ενώ ένα μεγάλο μέρος της έχει ήδη προεξοφληθεί.

Ως εκ τούτου και οι μηνιαίες δόσεις των δανείων που είναι συνδεδεμένα με αυτά θα μειωθούν σταδιακά.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Τα περισσότερα καταναλωτικά δάνεια έχουν δοθεί με κυμαινόμενα επιτόκια καθοριζόμενα από τις τράπεζες.

Ως εκ τούτου οι δόσεις τους δε θα μειωθούν αυτόματα, αλλά πρέπει να προηγηθεί απόφαση της κάθε τράπεζας για μείωσή τους.

Στις προηγούμενες μειώσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ, οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε ανάλογες περικοπές και στα καταναλωτικά τους δάνεια.

Και σε αυτήν την περίπτωση, το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο οι μηνιαίες δόσεις των καταναλωτικών δανείων θα έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Φυσικά όσοι έχουν λάβει δάνειο σταθερού επιτοκίου δε θα δουν καμία αλλαγή στη δόση τους.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Κάτι αντίστοιχο με τα καταναλωτικά δάνεια θα ισχύσει και για τις πιστωτικές κάρτες, τα επιτόκια των οποίων είναι διοικητικά καθοριζόμενα από τις τράπεζες.

Με βάση την εμπειρία που υπάρχει από το παρελθόν, οι περισσότερες τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε περικοπές των επιτοκίων τους έως και 0,25%.

Από την άλλη πλευρά ορισμένες τράπεζες παρακολουθούν τις μεταβολές των επιτοκίων euribor για την προσαρμογή των επιτοκίων τους στα δεδομένα της αγοράς χρήματος.