A- A+
Για το τέλος του χρόνου μεταθέτει τα σχέδια για εγγύηση των καταθέσεων η ΕΕ
Έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία μιας γνήσιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης ετοιμάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με βάση το προσχέδιο των συμπερασμάτων της.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με βάση τους σχεδιασμούς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy θα κληθεί να παρουσιάσει τις ιδέες του ξανά τον Οκτώβριο και να οριστικοποιήσει έως τα τέλη του έτους το σχέδιο που προτείνει για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Rompuy προετοίμασε το σχέδιό του σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso και τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Εγγύηση καταθέσεων

Έως τα τέλη του έτους θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις της Κομισιόν για την εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και την εγγύηση των καταθέσεων.

Παράλληλα, στο προσχέδιο τονίζεται η ανάγκη ενός ενοποιημένου χρηματοοικονομικού πλαισίου για την ΕΕ με διαφοροποιημένους κανόνες για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν της Ευρωζώνη».

Το Σύμφωνο Ανάπτυξης

Από την άλλη πλευρά αναμένεται να δεσμευτούν σε ένα σχέδιο για την τόνωση της ανάπτυξης, αξίας 120 δισ. ευρώ.

Το λεγόμενο "Σύμφωνο Ανάπτυξης" θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά 10 δισ. ευρώ αλλά και την οριστικοποίηση του σχεδίου για την ενίσχυση της Ευρωζώνης έως τα τέλη του έτους.

«Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Συνολικά 120 δισ. ευρώ (ποσό που ισοδυναμεί στο 1% του καθαρού εισοδήματος της Ε.Ε.) κινητοποιούνται για μέτρα ταχείας ανάπτυξης» σημειώνεται στο προσχέδιο.