A- A+
«Τηρείστε το μνημόνιο για να σας βοηθήσουμε» - Βαρύ το κλίμα για Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής
«Επιτέλους κάντε κάτι» είναι το μήνυμα των ευρωπαίων αξιωματούχων προς την ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στην οποία επικεφαλής είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Αυτή είναι με μία φράση η στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέναντι στην Ελλάδα την πρώτη ημέρα των επαφών στην έδρα της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, ζητά όμως την αναπροσαρμογή πτυχών του μνημονίου ώστε να μην βαθύνει άλλο η ύφεση.

Τόσο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή που απέστειλε στη Σύνοδο, όσο και ο κ. Παπούλιας στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής, θέλουν να περάσουν αυτό το μήνυμα στην Ευρώπη.

Η παρέμβαση Παπούλια

«Η πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και η καταπολέμηση της ύφεσης, είναι οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας», τόνισε, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπούλιας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παπούλιας είχε σύντομη συνομιλία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Επίσης, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς και πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται «δίκαιη κατανομή των κονδυλίων».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανέφερε πως η πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, είναι πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από τα κοινοτικά κονδύλια.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η εκτίμηση που θα γίνει για την κατανομή των κονδυλίων, θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση.

Ο Κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις.

Σαμαράς: «Δεσμευόμαστε για το μνημόνιο»

Τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών της εκφράζει με την επιστολή του στους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο κ. Σαμαράς και παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη για τροποποίηση του ακολουθούμενου οικονομικού προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός, που δεν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και παρέμεινε στην οικία του στην Κηφισιά, λόγω της εγχείρισης στο δεξί του μάτι, ενημέρωσε τους ξένους ηγέτες με την επιστολή του για την απουσία του.

«Όπως σας έχω πληροφορήσει, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω μιας οφθαλμολογικής επέμβασης που έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια» αναφέρει στην αρχή της επιστολής του.

Ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να τους καθησυχάσει και να εξουδετερώσει την όποια καχυποψία για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, τους επισημαίνει πως με την επιστολή του «θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Σαμαρά, ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας «αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος».

Παράλληλα τους ενημερώνει ότι θα επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος με έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και θέτει το θέμα των αναγκαίων τροποποιήσεων που πρέπει να γίνουν.

«Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος» σημειώνει ο κ. Σαμαράς και διευκρινίζει πως με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη όλων των στόχων.