A- A+
Κύπρος η 5η χώρα με μνημόνιο - Αίτημα για δάνειο έως 10 δισ. ευρώ από την ΕΕ η βοήθεια (upd)
Επίσημο αίτημα για τη χρηματοδότησή της από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης υπέβαλε η κυπριακή δημοκρατία, ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο Reuters, η βοήθεια που θα λάβει η Κύπρος θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καλυφθούν και άλλες δημοσιονομικές ανάγκες.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, «η κυπριακή δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ)».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».

Νωρίτερα το Moneyonline.gr μετέδιδε:

Έντονη είναι η φημολογία ότι εντός των επόμενων ωρών η Κύπρος θα υποβάλει επίσημο αίτημα στην ΕΕ για την ένταξή της στο μηχανισμό διάσωσης, παρά τις κινήσεις για χρηματοδότηση από τη Ρωσία ή την Κίνα.

Όπως μετέδωδε τη Δευτέρα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η κυπριακή δημοκρατία πρόκειται να διατυπώσει επίσημα ίσως ακόμα και μέσα στην ημέρα αίτημα προς την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, η Κύπρος πρόκειται να επισημοποιήσει το αίτημα για χορήγηση δανείου από την ΕΕ εντός κάποιων ωρών.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αμαντέου Αλταφάζ, είπε από την πλευρά του τη Δευτέρα το μεσημέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι δεν υπάρχει ακόμα προς το παρόν τέτοιο επίσημο αίτημα.

Ψάχνουν σε Ρωσία - Κίνα

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η μόνιμη κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες δεν επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει τέτοιο αίτημα.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες» είπε εκπρόσωπός της, αναφερόμενος σε συζητήσεις για διμερή δάνεια από την Κίνα και τη Ρωσία, ή για ένα αίτημα της Λευκωσίας να υπάρξει περιορισμένος δανεισμός από την ΕΕ στην Κύπρο, που θα προορίζεται μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο οίκος Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου σε "ΒΒ+" από "ΒΒΒ-".

Ο οίκος εξήγησε πως η υποβάθμιση αποτυπώνει τη σημαντική αύξηση στο ποσό που προβλέπει ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του τον Ιανουάριο.