A- A+
Μνημόνιο και στην Ισπανία για τις τράπεζες - Επίσημο αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ
Επίσημο αίτημα για χρήση του δανείου από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, υπέβαλε στην ΕΕ η Ισπανία, αποτελώντας την τέταρτη χώρα που προσφεύγει σε μηχανισμό διάσωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κατατέθηκε επίσημη αίτηση για την ευρωπαϊκή στήριξη των τραπεζών της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup Jean Claude Juncker, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Luis de Guindos δηλώνει ότι το τελικό ποσό της στήριξης θα καθοριστεί αργότερα, αλλά θα πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες των τραπεζών και ένα επιπλέον «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Ο κ. de Guidos διαβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή του να υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης, του οποίου οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν μέχρι την 9η Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της ΕΕ προβλέπει την παροχή ενός δανείου που μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η βοήθεια που θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες σε αυτή τη φάση θα είναι μικρότερη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών που διενήργησαν δύο ανεξάρτητοι οίκοι και τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, με βάση το πιο ακραίο σενάριο οι ανάγκες σε φρέσκα κεφάλαια θα φτάσουν τα 62 δισ. ευρώ.