A- A+
RTS: Η τραπεζική ένωση ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Η τραπεζική ένωση, η δημοσιονομική ενοποίηση και η δημιουργία ενός ταμείου επαναγοράς κρατικών ομολόγων, θα βρίσκονται στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν το διήμερο 28 - 29 Ιουνίου, σύμφωνα με έγγραφο προετοιμασίας της Συνόδου που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν την υπόθεση, αναφέρει πως το κείμενο των 10-15 σελίδων το οποίο ετοιμάστηκε τον προηγούμενο μήνα και αναθεωρείται ακόμη εν όψει της συνόδου, περιγράφει με λεπτομέρειες τα τέσσερα σημεία που είναι απαραίτητα για μια ισχυρή οικονομική και νομισματική ένωση.

Παράλληλα με την πρόοδο προς μια τραπεζική ένωση, το έγγραφο συζητά την ανάγκη για μια περισσότερο ενοποιημένη πολιτική αναφορικά με τους προϋπολογισμούς, για τα βήματα που απαιτούνται για τη βαθύτερη οικονομική ενοποίηση και πώς να διατηρηθεί η δημοκρατική νομιμότητα εάν οι χώρες παραδώσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας.

Το κείμενο έχει σχεδιαστεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν Jose Manuel Barroso, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi και τον επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Ενοποίηση σε ένα χρόνο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη δηλώσει πως η πρώτη περιοχή στην οποία θέλουν να εργαστούν είναι η τραπεζική ενοποίηση, καθώς προσπαθούν να σπάσουν το δεσμό μεταξύ των bad banks και των χρεωμένων κυβερνήσεων, ενώ η επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία αποτελεί επείγουσα ανησυχία.

Θεωρούν δε ότι η ενοποίηση μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα χρόνο, αν και το Βερολίνο θέλει να δει περισσότερη πρόοδο προς μια δημοσιονομική ενοποίηση πρώτα, κάτι που θα απαιτούσε χρόνο εξαιτίας της ανάγκης να αλλάξει η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το Reuters, η προσδοκία είναι ότι η ΕΚΤ τελικά θα αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα διατηρήσει έναν μικρό εποπτικό ρόλο μαζί με το συντονισμό της δουλειάς σε εθνικό επίπεδο.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά στον ενιαίο μηχανισμό ασφάλισης των καταθέσεων, το έγγραφο προτείνει πως πρέπει να ενισχυθεί μια πιο στενή ενοποίηση μεταξύ των σχημάτων εθνικής ασφάλισης, ώστε να δώσει ένα πιο καθησυχαστικό μήνυμα σε όλη την ΕΕ.