A- A+
SPIEGEL: Καταστροφική για τη Γερμανία μία διάλυση της Ευρωζώνης
Απόρρητο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο αποτυπώνονται οι καταστροφικές συνέπειες διάλυσης της ευρωζώνης για την οικονομία της Γερμανίας, αποκάλυψε το περιοδικό SPIEGEL.

Όπως μεταδίδει «TO BHMA», πρόκειται για αποκλειστικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Spiegel-Online με τίτλο «Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει ζοφερό σενάριο κατάρρευσης του ευρώ» και υπότιτλο «Η ανάπτυξη θα κατέρρεε μαζικά, η ανεργία θα αυξανόταν σε αριθμό μεγαλύτερο των πέντε εκατομμυρίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά για την περίπτωση κατάρρευσης της Ευρωζώνης καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία».

Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Το ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη Γερμανία σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ, αποδεικνύει έγγραφο από το υπουργείο του Σόιμπλε.

Μία ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. Σε αυτό το αποτέλεσμα καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, έρευνα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η κατάρρευση της ανάπτυξης θα ανερχόταν τον πρώτο χρόνο μέχρι και 10% μετά από επανακαθιέρωση του εθνικού γερμανικού νομίσματος, όπως προβλέπει το σενάριο, ενώ η ανεργία θα ανέβαινε ξανά καταγράφοντας πάνω από πέντε εκατομμύρια ανέργους.

Το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τώρα κράτησε μυστικές τις διαπιστώσεις του, φοβούμενο ότι το κόστος μιας διάσωσης του ευρώ δεν θα μπορούσε πλέον να παραμείνει υπό έλεγχο».

Μικρότερο κακό η διάσωση της Ελλάδας

«Αποτιμώντας τέτοιου είδους σενάρια, άλλη μια τέτοια ακριβή διάσωση φαίνεται ως το μικρότερο κακό», όπως παραθέτει το SPIEGEL τα λεγόμενα υπαλλήλου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Στο ίδιο απόρρητο έγγραφο αναφέρεται ότι παρόλο που στην Ελλάδα συγκροτήθηκε μια κυβέρνηση υπό τον συντηρητικό Αντώνη Σαμαρά, η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

«Ο νέος ελληνικός κυβερνητικός συνασπισμός ζητά αμέσως μία χαλάρωση των όρων του προγράμματος λιτότητας» υπογραμμίζεται σχετικά, ενώ γίνεται αναφορά στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να ληφθούν λιγότερα μέτρα λιτότητας και δύο χρόνια επιπλέον χρόνος για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

«Ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ είχε ήδη προηγουμένως αποκλείσει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα» καταλήγει το δημοσίευμα.