A- A+
Προσφορές χωρίς προηγούμενο στις καταθέσεις από τις τράπεζες μετά τις εκλογές
Σε αύξηση των επιτοκίων τους στις περισσότερες κατηγορίες καταθετικών προγραμμάτων και στο λανσάρισμα νέων ελκσυτικών αποταμιευτικών λύσεων έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες οι τράπεζες.

Βασικός στόχος της στρατηγικής αυτής είναι η προσέλκυση των αποταμιεύσεων που έχουν διαρρεύσει από το τραπεζικό σύστημα, λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησαν οι δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, σε σχέση με τη δυνατότητα της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Υπολογίζεται ότι μόνο κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής περιόδου, οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες προσέγγισαν τα 20 δισ. ευρώ, ενώ κατά το τελευταίο πενθήμερο πριν ανοίξουν οι κάλπες εκτιμάται ότι έγιναν αναλήψεις της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

Ζητούν ενημέρωση για επιτόκια

Οι τράπεζες αναμένουν ότι το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, που θα πιστοποιήσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, θα υπάρξει κύμα καταθέσεων.

Ήδη από τις 18 Ιουνίου έχουν αρχίσει επιστροφές αποταμιεύσεων στο σύστημα, από καταθέτες που είχαν σε θυρίδες ή σε προσωπικές κρυψώνες τα χρήματά τους, με τις εισροές να κυμαίνονται στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από τους πελάτες τους για το πού μπορούν να τοποθετήσουν σήμερα τα χρήματά τους, καθώς αυξήθηκαν κατακόρυφα οι επισκέψεις και τα τηλεφωνήματα στο δίκτυο των καταστημάτων για αυτό το σκοπό.

Οι προσφορές ανά προϊόν

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετές τράπεζες αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές προχωρήσαν σε αύξηση των επιτοκίων τους σε ορισμένα καταθετικά προγράμματα, ενώ λάνσαραν και νέα προϊόντα με ελκυστικές αποδόσεις.

Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στους αποταμιευτές να επιλέξουν μεταξύ μίας ευρείας γκάμας προγραμμάτων, αυτό που τους συμφέρει πραγματικά.

Συγκεκριμένα:

1) Προθεσμιακές καταθέσεις Συγκρίνετε όλα τα προϊόντα

Η μέση απόδοση στους λογαριασμούς προθεσμίας κινείται πάνω από το 5%, ενώ πολύ καλές προσφορές υπάρχουν πλέον και για ποσά της τάξης των 20.000 ευρώ.

Το νέο προνόμιο ορισμένων προθεσμιακών λογαριασμών, αποτελεί η δυνατότητα που παρέχεται στους καταθέτες να προχωρήσουν σε πρόωρη ανάληψη των κεφαλαίων τους οποτεδήποτε χωρίς καμία ποινή.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και για την πραγματοποίηση καταθέσεων, χωρίς να αλλάζει το αρχικό επιτόκιο, σαν να πρόκειται δηλαδή για απλό λογαριασμό ταμιευτηρίου.

2) Αποταμιευτικοί Λογαριασμοί Συγκρίνετε όλα τα προϊόντα (Για να δείτε τα προϊόντα της κατηγορίας επιλέξτε προγράμματα με περιορισμούς στις αναλήψεις στη σχετική ερώτηση)

Υψηλά επιτόκια προσφέρονται μέσω των λογαριασμών αποταμίευσης, τα οποία μπορεί να φτάνουν έως και το 5%.

Οι λογαριασμοί αυτοί διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Σε όσους προβλέπουν υποχρεωτιικές καταθέσεις κάθε μήνα και σε αυτούς που ο βαθμός της αποταμίευσης βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του πελάτη.

Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα από αυτά προϊόντα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, διέπονται από περιορισμούς στις αναλήψεις, οι οποίοι εάν δεν τηρηθούν ο πελάτης χάνει το υψηλό επιτόκιο.

Πριν από λίγες ημέρες, η Marfin Egnatia ανακοίνωσε τη δημιουργία του προγράμματος «ΤΑ ΕΧΩ ΟΛΑ», το οποίο προσφέρει επιτόκια έως και 4,50%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς για όσους καταθέτουν 200 ευρώ και άνω κάθε μήνα στο λογαριασμό τους winbankdirect, προσφέρει επιτόκιο 5%, χωρίς μάλιστα κανένα περιορισμό στις αναλήψεις.

3) Λογαριασμοί μισθοδοσίαςΣυγκρίνετε όλα τα προϊόντα

Πρόκειται για λογαριασμούς ταμιευτηρίου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την είσπραξη του μισθού ή της σύνταξης του καταθέτη.

Τα επιτόκιά τους είναι υψηλά και μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 5,25%, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό της κατάθεσης.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αύξηση του επιτοκίου του λογαριασμού winbankdirect από το 1,10% στο 5% εάν μετατραπεί σε μισθοδοσίας.

4) Τρεχούμενοι λογαριασμοίΣυγκρίνετε όλα τα προϊόντα

Ικανοποιητικά είναι και τα επιτόκια που προσφέρουν οι απλοί καταθετικοί λογαριασμοί.

Έτσι, ο καταθέτης έχει τα χρήματά του σε πρώτη ζήτηση και ταυτόχρονα απολαμβάνει αποδόσεις που μπορεί να ανέλθουν ανάλογα με το προϊόν έως και το 5%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο προϊόν της Millennium bank με την ονομασία «Τώρα ΝΑΙ», το επιτόκιο του οποίου ανέρχεται σε 5% για ποσά από 10.000 ευρώ και άνω.