A- A+
Eurogroup: Έρχεται πρώτα το 1 δισ. ευρώ και μετά η τρόικα στην Αθήνα
Πριν από το τέλος Ιουνίου θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο του 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου, που κόπηκε λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις πρώτες εκλογές. Έρχεται στην Αθήνα η τρόικα.

Την απόφαση αυτή έλαβε το Eurogroup της Πέμπτης, στο οποίο συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, παρουσιάζοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εγχώρια αγορά.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι η ύφεση έχει φτάσει σωρρευτικά το 20% και η ανεργία έχει ξεπεράσει το 22%, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη βελτιώσεων του προγράμματος προς την κατεύθυνση τόνωσης της ανάπτυξης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εκταμιεύσει πριν από το τέλος Ιουνίου το 1 δισ. ευρώ της «κουρεμένης» δόσης του Μαΐου.

«Η κατάσταση είναι επείγουσα. Όλη η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί» τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στην ανάγκη τάχυστης μετάβασης της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και στη συνέχεια να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των δανείων.

Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας τη Δευτέρα, προκειμένου να ετοιμάσει, από κοινού με τη νέα κυβέρνηση, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.