A- A+
ΗΠΑ: Μεγάλα τα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού μνημονίου
Μεγάλα περιθώρια για την αλλαγή του μνημονίου «βλέπει» η αμερικανική κυβέρνηση, με ταυτόχρονη διατήρηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ώστε οι δύο πλευρές (η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της) να καθήσουν γύρω από ένα τραπέζι» δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G 20 στο Μεξικό η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αρμόδια για τις Διεθνείς Σχέσεις Λάελ Μπρέιναρντ.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «αυτό πρέπει να γίνει αναγνωρίζοντας ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία ήταν περισσότερο δυσμενείς από το προβλεπόμενο».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «το ελληνικό κράτος δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οπότε δεν ήταν δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, για την εξεύρεση ενός τρόπου να καταγράψει πρόοδο απολύτως συμβατού με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με την κυρία Μπρέιναρντ, «υπάρχει πάντοτε στα προγράμματα σταθεροποίησης, στα οικονομικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προγράμματα, η δυνατότητα να αναγνωρισθεί ότι πρέπει να δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος και ότι η οικονομία δεν είχε τη συμπεριφορά που είχε αρχικά προβλεφθεί».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι βασικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν οι ίδιες. «Θα είναι σημαντική η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα για παράδειγμα, για να ενισχυθεί και πάλι η ανάπτυξη. Ως προς τις θεμελειώδεις μεταρρυθμίσεις, πιστεύω ότι θα παραμείνουν σημαντικές ό,τι και αν συμβεί» τόνισε.

Κατέληξε ωστόσο σημειώνοντας ότι «υπάρχει περιθώριο ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν και αυτό είναι βέβαιο ότι θα το υποστηρίξουμε».