A- A+
Μεγάλο κύμα επιστροφής καταθέσεων αναμένουν οι τραπεζίτες – Τα δίνουν όλα στις προθεσμιακές
Επανεισροή καταθέσεων στο σύστημα αναμένουν τις επομενες εβδομάδες οι τραπεζίτες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, που διασφαλίζει το σχηματισμό κυβέρνησης. Προσφορές στις προθεσμιακές.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η πολιτική σταθερότητα αναμένεται να οδηγήσει στο δρόμο της επιστροφής προς το γκισέ πολλούς καταθέτες που έσπευσαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι αναλήψεις κινήθηκαν στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ, ενώ υπήρξε και ημέρα που η διαρροή ξεπέρασε ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.

Η απώλεια αυτή αντισταθμίστηκε από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει αυξήσει το δανεισμό της προς τις εμπορικές τράπεζες στα 64 δισ. ευρώ.

«Τυράκι» τα επιτόκια

Οι τραπεζίτες είναι έτοιμοι να υποδεχθούν πίσω τους φοβισμένους λόγω πολιτικών εξελίξεων καταθέτες μετά το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το βασικό όπλο που έχουν στα χέρια τους για την προσέλκυση των αποταμιεύσεων είναι οι προθεσμιακές καταθέσεις, τα επιτόκια των οποίων έχουν αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Υπολογίζεται ότι το μέσο επιτόκιο για χρονική διάρκεια κατάθεσης έως και τον 1 χρόνο κινείται πλέον στα επίπεδα του 5,50%.

Βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει όξυνση του ανταγωνισμού το επόμενο διάστημα, για την εξασφάλιση από την κάθε τράπεζα όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων από αυτά που θα επιστρέψουν στο σύστημα.

Μπορείτε να παρακολουθείτε κάθε ημέρα την εξέλιξη των επιτοκίων με το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr

Διαβάστε επίσης

* Οι τραπεζίτες τρελάθηκαν! Ρεκόρ αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις τον Ιούνιο