A- A+
Όρια στις αναλήψεις από Δευτέρα αν το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγήσει σε bank run
Έτοιμη για επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις από τη Δευτέρα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, για την αντιμετώπιση ενός κύματος μαζικών αναλήψεων, αν το αποτέλεσμα των εκλογών βγάζει τη χώρα από το ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η κεντρική τράπεζα βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις τεράστιες εκροές ύψους 5-6 δισ. ευρώ που υπήρξαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι συνολικές απώλειες έχουν ανέβει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου σύμφωνα με ορισμένες πηγές σε περίπου 15 δισ. ευρώ και κατ’ άλλους ως και 20 δισ. ευρώ.

Ολη την προηγούμενη εβδομάδα οι τραπεζίτες βρίσκονταν σε επαφή με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο για το ενδεχόμενο «bank run», δηλαδή να υπάρξει μαζική απόσυρση καταθέσεων σε σημείο που να προκληθεί συστημικό πρόβλημα.

Πλαφόν σε ΑΤΜ και γκισέ

Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε η θέσπιση ορίων στην ανάληψη χρημάτων, είτε από ΑΤΜ είτε από τραπεζικά γκισέ.

Αν και δεν υπήρξε γενική συμφωνία, οι τράπεζες τον τελευταίο καιρό μεταβάλλουν τα όρια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ ανάλογα με τη ζήτηση.

Σε περίπτωση μαζικής ανάληψης καταθέσεων, αν το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρηθεί ότι οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ, θα τεθούν όρια στις αναλήψεις.

Πάντως οι τράπεζες χρηματοδοτούνται μέσω του μηχανισμού Επείγουσας Βοήθειας Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος, το όριο του οποίου έχει αυξηθεί από την ΕΚΤ σε 100 δισ. ευρώ.

Ανάλογα σχέδια αντιμετώπισης «bank run» έχουν καταρτίσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.