A- A+
Eurobank: Δεν αναμένουμε έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη
Σε αχαρτογράφητα νερά θα οδηγούσε τη χώρα μία ενδεχόμενη έξοδός της από την Ευρωζώνη, εκτιμά η Eurobank, χαρακτηρίζοντας το Grexit ως το μεγαλύτερο κίνδυνο αυτήν τη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η διεύθυνση οικονομικών μελετών της Eurobank, το βασικό σενάριο προβλέπει την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας μας να παραμείνει στο ευρώ, αναζωπυρώθηκε ύστερα από την ενίσχυση πολιτικών δυνάμεων στις εκλογές του Μαΐου που αντιτίθενται στην εφαρμογή του μνημονίου.

«Θεωρούμε πως η παραμονή της Ελλάδας στην νομισματική ένωση είναι προς όφελος τόσο της ίδιας της χώρας όσο και της Ευρωζώνης, ενώ ενδεχόμενη αποχώρηση από τη νομισματική ένωση θα οδηγούσε τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά» αναφέρεται σχετικά στην ίδια ανάλυση.

Κίνδυνος για τον πλανήτη

Παράλληλα, η Eurobank θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, σε μία τέτοια περίπτωση, εκτός από εξωτερική βοήθεια προς τις τράπεζές της, η Ισπανία είναι πιθανόν να χρειαστεί ένα πακέτο διάσωσης και για το δημόσιο χρέος της.

«Η Ιταλία κινδυνεύει επίσης από απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών» υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, προσθέτοντας ότι «ένα πακέτο διάσωσης για κάθε μια από τις δύο χώρες θα δοκίμαζε τα όρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Περισσότερα προβλήματα για Ελλάδα

Οι οικονομολόγοι της Eurobank σημειώνουν ότι «η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα δε θα έλυνε τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, των οποίων η αντιμετώπιση θα εξακολουθούσε να απαιτεί επίπονες διαρθρωτικές αλλαγές σε ένα δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον».

Από την άλλη, η αποχώρηση της Ελλάδας δεν θα επέλυνε το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, καθώς η τελευταία έχει ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης.

Αναφορικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΕΕ, η Eurobank εκτιμά ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες χρειάζεται να κάνουν γενναία βήματα προς την οριστική επίλυση της κρίσης χρέους.

«Κατά την γνώμη μας, μια μόνιμη λύση της κρίσης που θα εξαλείψει τις αμφιβολίες των αγορών για την βιωσιμότητα του ευρώ εμπεριέχει κάποια μορφή δημοσιονομικής και τραπεζικής ενοποίησης» σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Οι ίδιοι ωστόσο προσθέτουν ότι αυξημένη δημοσιονομική αλληλεγγύη προϋποθέτει ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση, την οποία ζητούν οι πιστώτριες χώρες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία.