A- A+
Νέο ρεκόρ: Στο 7% η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου – Μία ανάσα από το junk η χώρα
Το επίπεδο του 7% άγγιξε για πρώτη φορά στα χρονικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ισπανικού δημοσίου, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Moody’s μία ανάσα από τα «σκουπίδια (junk)».

Το βράδυ της Τετάρτης ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε σε προς τα κάτω αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο της Ισπανίας, όσο και της Κύπρου.

Η διαβάθμιση του ισπανικού χρέους έπεσε κατά τρεις βαθμίδες σε «Baa3», μόλις μια βαθμίδα μακριά από την κλίμακα junk, από «A3» προηγουμένως, ενώ διατηρεί τις προοπτικές αρνητικές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.

Σύμφωνα με τη Moody’ s, η νέα υποβάθμιση αποδίδεται στη συμφωνία για το δάνειο ύψους έως 100 δισ. ευρώ από το EFSF, στην περιορισμένη πρόσβαση της κυβέρνησης στις αγορές αλλά και στη συνεχιζόμενη αδυναμία της οικονομίας.

Στα ύψη το κόστος δανεισμού

Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα με το άνοιγμά τους την Πέμπτη, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις ισπανικών ομολογιακών τίτλων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ισπανίας να αγγίξει το 7%, επίπεδα που αν διατηρηθούν θα καταστήσουν απαγορευτικό το δανεισμό από τις αγορές, οδηγώντας τη χώρα στην «αγκαλιά» του μηχανισμού στήριξης.

«Αυτό που μας λένε οι αγορές ομολόγων είναι ότι δεν πείθονται από το δάνειο των 100 δισ. που θα λάβουν οι ισπανικές τράπεζες και πως το επόμενο βήμα θα είναι η ισπανική κυβέρνηση να παραδεχτεί, να συνθηκολογήσει και να συνάψει ένα νέο δάνειο για το δημόσιο» τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο James Stewart, επικεφαλής μακροοικονομικής στην AX Markets.