A- A+
Στα 267,5 εκατ. ευρώ η ζημιά της Probank από το PSI – Προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου
Καθαρή ζημιά 264,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Probank στη χρήση του 2011, λόγω της συμμετοχής της στο PSI. Προχωρά άμεσα σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για την αναπλήρωση των απωλειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η απομείωση από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έφτασε τα 334,4 εκατ. ευρώ, περιοριζόμενη κατά 66,9 εκατ. ευρώ λόγω της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου.

Ως αποτέλεσμα, τα ίδια κεφάλαιά της διαμορφώθηκαν στα 71,7 εκατ. ευρώ, καθιστώντας αναγκαία την εκ νέου αύξησή τους, διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Αύξηση εσόδων

Χωρίς να περιληφθεί η επίδραση του PSI τα προ φόρων & προ απομειώσεων ομολόγων κέρδη έφτασαν για τον όμιλο τα 5,4 εκατ. ευρώ και τα 6,4 εκατ. για την τράπεζα.

Κατά την περυσινή χρήση τα καθαρά ενοποιημένα λειτουργικά της έσοδα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 11% στα 160,5 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των λειτουργικών εξόδων (προ προβλέψεων) αυξήθηκε κατά 2,5%, φτάνοντας στα 91,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης κόστους (χωρίς προβλέψεις) προς έσοδα, σ’ ενοποιημένη βάση, ήταν 57,1%, ενώ στην τράπεζα ήταν 56,6%, σημαντικά βελτιωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρήσης, 61,9% και 61,3% αντίστοιχα.

Άντληση κεφαλαίων

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, η διοίκησή της εκτιμώντας, με καλή προσέγγιση, τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προέκυπταν από το PSI+ και τη μελέτη του χαρτοφυλακίου από την BlackRock Solutions, είχε έγκαιρα εξασφαλίσει τις αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων για αυξήσεις κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, στις 18 Ιουνίου λήγει η αύξηση κεφαλαίου μέσω της οποίας στοχεύεται η άντληση 106,7 εκατ. ευρώ, ενώ έχει επίσης αποφασιστεί η έκδοση ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η τράπεζα στοχεύει στη συγκέντρωση 256,7 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν με επάρκεια τις ανάγκες κεφαλαίων.

Τι έδειξε η Blackrock

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα χρήση των μέτρων ενίσχυσης των τραπεζών του 2008, ενώ επιμένει και τώρα στην ανακεφαλαιοποίησή της μέσω της στήριξης των μετόχων της ή και άλλων επενδυτών.

«Από τις πληροφορίες που μας παρασχέθηκαν από την Black Rock Solutions, το ποσοστό των κατ’ αυτούς απαιτούμενων προβλέψεων κατά την μετά τις 30/06/2011 τριετία, είναι μικρότερο από το μέσο ποσοστό του συνόλου των 18 τραπεζών που ελέγχθηκαν, σε όλα τα σενάρια τα οποία επεξεργάστηκαν στη μελέτη τους» σημειώνει η Probank.

Σύμφωνα με την τράπεζα, όσον αφορά την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της και την εκτίμηση των απαιτούμενων προβλέψεων, βρίσκεται στο ανώτερο 25% της κατανομής των 18 τραπεζών που μελετήθηκαν και γι’ αυτό κρίνει ότι δεν θα έχει σημαντική επιβάρυνση στις κεφαλαιακές της ανάγκες εξ’ αυτού του λόγου.

Προς το παρόν, η προσοχή της τράπεζας επικεντρώνεται στο ξεπέρασμα της κρίσης με μετρημένη ανάπτυξη.

Έτσι το πρώτο τετράμηνο του 2012 άνοιξε 5 νέα καταστήματα , δύο στην Αττική, (Κηφισιά, Πετρούπολη), ένα στη Θεσσαλονίκη (Επτάλοφο), ενώ κάλυψε την Δυτική Ελλάδα με τα καταστήματα Άρτας και Πρέβεζας.