A- A+
Επιχειρηματική αποστολή στη Ρουμανία διοργανώνει η Eurobank
Με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρήσεων από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τέσσερις ακόμη χώρες της ευρύτερης περιοχής (Ρωσία, Πολωνία, Ουγγαρία, Μολδαβία) διοργανώνεται στο Βουκουρέστι η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση του Go International.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει από κοινού η Eurobank και οι τρεις μεγαλύτεροι εξαγωγικοί φορείς της χώρας ΠΣΕ, ΣΕΒΕ και ΣΕΚ.

«Ο βασικός στόχος είναι η έμπρακτη στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ώστε αφενός να αντέξει στην ακραία σημερινή συγκυρία και αφετέρου να αποτελέσει το εφαλτήριο για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας σε ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, στις εξαγωγές και τη διεθνή οικονομική ανταγωνιστικότητα ως τη μόνη διέξοδο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης

«Την ανάγκη για ριζική αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας εντοπίσαμε εγκαίρως, ήδη πριν από τρία χρόνια», είπε ο κ. Καραμούζης, «προβάλλοντας την ανάγκη μετάβασης από την εσωστρέφεια, τον κρατισμό και την εξάρτηση από την κατανάλωση και το δημόσιο τομέα, σε μια οικονομία της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, ικανής να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ανταγωνιζόμενη με επιτυχία στις διεθνείς αγορές».

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρωτοβουλιών και δράσεων για τη στήριξη της εξωστρέφειας σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς και την Πολιτεία, στις οποίες κεντρική θέση κατέχει το πρόγραμμα Go International.

4.000 συναντήσεις

Ήδη έχουν διοργανωθεί δύο ιδιαίτερα επιτυχημένες επιχειρηματικές αποστολές, στην Κύπρο και τη Σερβία, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 4.000 επιχειρηματικές συναντήσεις Ελλήνων εξαγωγέων με επιχειρήσεις του εξωτερικού.

«Παρά τις δυσκολίες της σημερινής δυσμενούς συγκυρίας, δεν σταματάμε, ούτε αναστέλλουμε την προσπάθεια, διότι αντιλαμβανόμαστε οτι ο ρόλος μας στο σύγχρονο περιβάλλον δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και να περιλαμβάνει την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δράσης εντός και εκτός Ελλάδος», τόνισε ο κ. Καραμούζης.

«Με συνέπεια, οργανώνουμε στις 11 και 12 Ιουνίου το τρίτο κατά σειρά Go International στη Ρουμανία. Αξιοποιούμε τη σημαντική παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρά το δυσμενές περιβάλλον, με στόχο να προβάλουμε μια Ελλάδα της δημιουργίας, της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας, χωρίς εξάρτηση από τα κρατικά δεκανίκια που, τελικά, επιβαρύνουν το Δημόσιο και τους φορολογούμενους».

Στην παρούσα συγκυρία υπάρχει ανάγκη για την ευρύτερη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτει η κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα είχε ενδιαφέρον να εξετασθεί η συγκρότηση ενός ολιγομελούς Εθνικού Συμβουλίου Εξωστρέφειας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων, κοινωνικών εταίρων και προσωπικοτήτων, που θα διαμορφώσει ένα συνολικό σχέδιο για την προώθηση της οικονομικής εξωστρέφειας και της δυναμικής ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδος.

Ένα σχέδιο που θα προσαρμόζεται συνεχώς και συστηματικά, με νέες ιδέες, προτάσεις, αναλύσεις και επεξεργασίες και θα θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, δεσμεύοντας την επιχειρηματικότητα, την πολιτεία και τους φορείς.

Το Συμβούλιο αυτό μπορεί να γίνει ο καταλύτης για την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων κρατικών και ιδιωτικών εργαλείων, για το συντονισμό των φορέων και την προσέγγιση κράτους και ιδιωτικού τομέα, στην κατεύθυνση της οργανωμένης, συνεπούς, μακροπρόθεσμης και πειστικής στρατηγικής για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Το έργο της Eurobank

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Eurobank παραμένει σταθερά αρωγός της εξωστρεφούς ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό,

• στηρίζει έμπρακτα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως πιστοποιείται άλλωστε και από την αύξηση του μεριδίου της στις εξαγωγές από 14,8% τον Ιανουάριο του 2009 σε 17,2% το Φεβρουάριο του 2012

• έχει αναδειχθεί σε βασικό χρηματοδότη του ελληνικού τουρισμού

• δημιουργεί μια νέα γενιά τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, ειδικά σχεδιασμένων για τις ανάγκες των εξαγωγικών επιχειρήσεων

• δημιουργεί, σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς (ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ) και με την υποστήριξη του ΣΕΒ, μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξαγωγική δραστηριότητα, το Export Gate. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης, συναλλαγών και δικτύωσης με τους δυνητικούς διεθνείς εταίρους, η οποία σύντομα, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα τεθεί στη διάθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών, που είτε ήδη εξάγουν είτε σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε εξαγωγική δραστηριότητα.