A- A+
Μεγάλες εκροές καταθέσεων - Φεύγουν «τούβλα» με 100αρικα από τα τραπεζικά καταστήματα
Με αμείωτη ένταση αλλά σε ελεγχόμενο βαθμό συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Σώθηκε το σύστημα από τη στήριξη της ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, οι καταθέτες λαμβάνουν μέτρα προστασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, την οποία συνδέουν με το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, αποσύρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους με κατεύθυνση προσωπικές κρυψώνες, θυρίδες και τράπεζες τους εξωτερικού.

Διαρροές κάθε ημέρα

Μάλιστα, ορισμένες ημέρες η διαρροή αποταμιεύσεων ήταν σημαντική φτάνοντας στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, γεγονός που δημιούργησε πιέσεις στο σύστημα.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων τραπεζιτών που φιλοξενούνται το πρακτορείο Reuters, οι εκροές στις μεγάλες τράπεζες φτάνουν τα 500 - 800 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ στις μικρές και μεσαίες τράπεζες οι απώλειες κινούνται στο επίπεδο των 10 - 30 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με την πρώτη δόση των 18 δισ. ευρώ, επιτρέπει την ομαλή λειτουργία τους λόγω της στήριξής τους από τα κεφάλαια της ΕΚΤ.

Σεντούκια και ταξίδια στο εξωτερικό

Εκτιμάται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αναλήψεων κατευθύνεται σε προσωπικές κρυψώνες, στα σύγχρονα σεντούκια.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι καταθέτες που τις τελευταίες τρεις εβδομάδες «σήκωναν» ποσά της τάξης των 80.000 - 100.000 ευρώ, τα οποία χρειαζόταν να τα παραγγείλουν δύο - τρεις ημέρες νωρίτερα για να είναι διαθέσιμα.

Ενα μέρος των κεφαλαίων που φεύγουν αποστέλλεται είτε με εμβάσματα είτε με προσωπική επίσκεψη του καταθέτη σε τραπεζικό κατάστημα στο εξωτερικό, καθιστώντας μόδα τον τουρισμό για την αντιστάθμιση του κινδύνου της …δραχμής.

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus σε σχέση με τη φυγή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, στο οποίο επισημαίνεται ότι οι Έλληνες μεταφέρουν τα χρήματά τους σε άλλες ασφαλείς χώρες της ΕΕ, κυρίως τη Γερμανία και τη Βρετανία, με εμβάσματα και με ...βαλίτσες, ενώ άλλοι θάβουν τις αποταμιεύσεις τους στον κήπο τους!

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

* Καταθέσεις στο εξωτερικό: Ο τρόπος, ο βαθμός προστασίας και τα ρίσκα

* Reuters: Περιορισμούς στις αναλήψεις στα ΑΤΜ λόγω του ελληνικού κινδύνου εξετάζει η ΕΕ

* Από τι κινδυνεύουν όσοι βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό

* Με ακόμη καλύτερα επιτόκια στις καταθέσεις απαντούν οι τράπεζες στην «δραχμοφοβία»